Välkommen till vintersäsongen

Lagom till julhelgen, den 20 december, börjar vi att publicera lavinprognoser. Under tiden fram till dess kan du läsa generella råd här på sidan. Du kan också besöka vår facebooksida Lavinprognoser. Den här tiden på året följer vi inte snön och vädret lika noggrant som under prognossäsongen, men har vi viktig lavininformation kommer vi att posta den där.

Några allmänna råd under försäsongen:

Räkna med att snötäcket inledningsvis är tunt, med klippor, stenar, träd och andra mer eller mindre farliga objekt dolda precis under snöytan. Snötäcket är ofta instabilt tidigt på säsongen och det är lätt att bli överraskad av att laviner är möjliga, trots att buskar och stenar sticker upp ur snön. Det är framförallt på platser där vinden samlat snön, som till exempel på branta läsluttningar eller i raviner som laviner kan förekomma. På många platser är snötäcket för tunt och ojämnt för att laviner ska bli stora, men även små laviner kan bli farliga när det finns stenar och träd i lavinbanan.

Följ väderutvecklingen. Lavinfaran är ofta som högst under och dagarna efter snöfall och snödrev. Ge snötäcket tid att bli stabilare och undvik branta, sammanhängande snöfält under tiden.

Avslutningsvis så tar vi tacksamt emot era bilder och berättelser om förhållandena just nu runtom i fjällen. Ser ni laviner? Hur mycket snö har det kommit? Var har snön samlats? Tipsa oss på Facebook eller med mail till lavinprognoser@naturvardsverket.se.

x