+
-

Lavinprognos för Abisko/Riksgränsen


2

Måttlig lavinfara

Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farligaste platserna.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för söndagen

Det råder farliga förhållanden på vissa platser. Under söndagen väntas snöbyar och friska vindar vilket gör att drevsnö kommer att samlas på framförallt västliga sluttningar. Drevsnö känner du igen på att den ser jämn och slät ut. Undvik sluttningar brantare än 30 grader. Se nedan för mer information om aktuellt lavinproblem.

Förväntad utveckling

3. Betydande

Lavinproblem 1: Drevsnö


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


Sannolikhet för laviner

Förväntade storlekar på laviner


Drevsnö

Lavinfaran ökar på läsidorna av fjället samt i andra terrängformationer som har en läsida från vinden. Problemet hanteras enklast genom att undvika de platser som samlat snö i det senaste snödrevet.

Lavinaktivitet och snötäcke

Senaste lavinaktiviteten skedde för en knapp vecka. För årstiden kalla temperaturer gör att snötäcket fortfarande är nedkylt, förutom på de sluttningar som påverkas av solen. Där råder istället vårförhållanden, vilket innebär att snötäcket är starkt när det är fruset och svagt när det blir varmt. Kylan gör att det fortfarande finns svaga lager djupt i snötäcket, främst på skuggiga nordsluttningar. Snöflaken ovanpå är hårda och tjocka vilket gör att det är osannolikt för människor att starta laviner. Men det är inte omöjligt om en hängdriva rasar eller om man har oturen att åka skoter eller skidor där snötäcket är tunnare och känsligare. Har du själv varit ute på fjället? Hjälp oss att göra bättre lavinprognoser genom att berätta vad du har sett eller hört på www.facebook.com/lavinprognoser/.
x