• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen


Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen


2

Måttlig lavinfara

Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farligaste platserna.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Fredag - undvik läsluttningar

Det är i början på säsongen och vår osäkerhet är stor. Vi vet dock att det har gått stora laviner i området, även mänskligt utlösta. Vi tror att roten till det onda är djupt begravda svagheter. Det här lavinproblemet är svårt att hantera eftersom det sällan gör något väsen av sig innan det är för sent. Allra farligast är det på de sluttningar som samlat snö av vinden. Du känner igen läsluttningar på att snön ser jämn och orörd ut. Vårt råd är att helt undvika läsluttningar och särskilt områden där snötäcket är tunnare, till exempel runt stenar, klippor eller på konvexa sluttningar.

Förväntad utveckling

2. Måttlig


Lavinproblem 1: Bestående flak


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


SannolikhetMöjligt

LavinstorlekStora


Bestående flak

Krävande förhållanden. Lavinfaran syns inte och finns kvar långt efter senaste snöfall. Lavinaktiviteten är oförutsägbar, om laviner blir utlösta kan de bli stora eftersom sprickutbredningen är god. Det kan vara möjligt att utlösa laviner på avstånd. Var extra försiktig och tänk konsekvens när du gör dina vägval.

Våra observationer

Vi har haft klart och kallt väder de senaste dagarna, vilket gett oss goda möjligheter att komma ut och göra observationsturer. Hittills har våra fältturer varit i den norra halvan av området, vi har mindre information från de södra delarna. Den finaste och mjukaste snön för skid- och skoteråkning finns i skogen. Kalfjället är generellt hårt och vindpinat efter den gångna helgens stormiga väder. Flera stora och mycket stora laviner gick under stormen. Lavinerna har utlösts i djupt begravda svagheter i snötäcket. I våra tester hittar vi två tydliga svaga lager, i mitten av snötäcket och i botten av snötäcket. På de flesta platser är de svåra att komma åt, men om det går en lavin kan de bli stora och farliga. De djupt begravda lagren är lättast att komma åt där snötäcket är tunnare.

Fjällväder

Från torsdag kväll och vidare under fredagen halvklart till mulet väder och tidvis snöbyar som ger 5-15 cm. Frisk nordvästlig vind. Torsdag natt 10-15 minusgrader, men i främst lägre terräng lokalt kallare med omkring 25 minusgrader.
x