• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Västra Härjedalsfjällen


Lavinprognos för Västra Härjedalsfjällen


1

Liten lavinfara

Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för söndagen

Vi har stabila snöförhållanden överlag i prognosområdet, men undvik att vistas på eller under hängdrivor då risken att drivorna rasar ökar med varma temperaturer. En hängdriva som rasar kan också påverka ett svagare lager djupare i snötäcket och då utlösa en större lavin.

Förväntad utveckling

1. LitenVåra observationer

Flera plusgrader har gjort att fjället känns vårlikt. Bitvis bär skarsnön bra och med lite kallare nätter kommer åkningen att bli fin. Det är fortsatt mycket tunt snötäcke på kalfjället V-NV-N. Medans den sista snön som kommit under veckan har samlats vid trädgränsen. Vi har överlag stabila förhållanden men på isolerade SO sluttningar kan värmen fortfarande försvaga djupare svagare lager med laviner som följd.

Fjällväder

Västlig vind som avtar och vrider till sydväst. Ca 5 plusgrader men i vindskyddad lågterräng kallare. Lokalt minusgrader och det främst när vinden avtar. Imorgon tilltagande västlig vind. Från sena eftermiddagen möjligen upp till storm 25 m/s i riktigt hög terräng. Under kvällen vrider vinden till nordväst och avtar redan tidigt på måndagen. Tidvis snöbyar eller skurar, främst i väster. -1 till +5 grader.
x