• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Västra Vindelfjällen


Lavinprognos för Västra Vindelfjällen


3

Betydande lavinfara

Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för tisdagen - Dags att ta fram kompassen

Det är inte ofta vi har att göra med två olika lavinproblem. Till råga på allt finns de i helt olika väderstreck. Det enklare problemet, och kanske mest uppenbara, är flak av drevsnö på mer ostligt vända sluttningar. Det svårare, och möjligen oväntade, är ett problem med bestående flak på rakt motsatt sida, alltså på väst- och nordsluttningar. Vårt första råd är att läsa på om de två lavinproblemen (se nedan), använd gärna också kartverktyget ovan, klicka på kompassrosen längst ned till vänster och markera väderstrecken för de olika problemen. Vårt andra råd är att använda kompassen i mobilen och genomgående undvika de farligaste väderstrecken och höjderna.

Förväntad utveckling

3. Betydande


Lavinproblem 1: Drevsnö


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


SannolikhetTroligt

LavinstorlekStora


Drevsnö

Lavinfaran är störst på läsidorna av fjället och i terrängformationer som har en läsida från vinden, till exempel bakom åsar och krön eller i raviner. Problemet hanteras enklast genom att undvika de platser som samlat snö i det senaste snödrevet. Du kan känna igen drevsnön på att snöytan är jämn och slät. Sprickor som bildas i snön är ett typiskt tecken på att drevsnön är instabil.

Lavinproblem 2: Bestående flak


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


SannolikhetMöjligt

LavinstorlekStora


Bestående flak

Krävande förhållanden. Lavinfaran syns inte och finns kvar långt efter senaste snöfall. Lavinaktiviteten är oförutsägbar, om laviner blir utlösta kan de bli stora eftersom sprickutbredningen är god. Det kan vara möjligt att utlösa laviner på avstånd. Var extra försiktig och tänk konsekvens när du gör dina vägval.

Våra observationer

Efter en stormig helg med stor lavinfara blev det under måndagen lugnare väder och bättre sikt. Totalt 29 nya laviner har observerats, och det är i det område som kan observeras från Hemavan till norska gränsen längs väg E12. Med säkerhet har det gått minst lika många laviner till i de övriga delarna av prognosområdet. Lavinerna beskriver två problem. Främst drevsnö på kalfjället och vid trädgräns, det är sannolikt ett övergående problem inom något dygn. Resterande hälften av lavinerna har gått i bestående flak, på ett svagt lager som bildades i slutet av februari. Svagheten har aktiverats i flera omgångar, lavincykler, under flera veckors tid. Förhoppningsvis var det här den sista lavincykeln på det problemet.

Fjällväder

Växlande vind, under natt mot tisdag efterhand nord eller nordväst, på kalfjället 10-14 m/s, snöfall som kan ge drygt 10 cm, 10-14 minusgrader. Under tisdagen klarnar det upp tillfälligt, växlande vind och 4-8 minusgrader. Mot tisdag kväll mulnande och sydlig vind som ökar något.
x