Råd inför fjällturer i maj

Prognossäsongen avslutas den 2 maj i alla områden förutom i Abisko/Riksgränsen där sista prognosdag är 16 maj. Säsongen för laviner fortsätter förstås så länge det finns snö i fjällen. Här är några råd till dig som planerar turer på fjället i maj eller så länge som det finns snö.

Våren är en tid då lavinfaran kan förändras snabbt under dagen och den varierar också mycket mellan lågterräng och de högsta topparna, och också mellan syd- och nordsidor.

Den första frågan du kan ställa dig är väldigt enkel – är snön kall och torr eller är den uppvärmd och våt?

På högfjället och på skuggiga nordsidor kommer snön vara kall och torr under många dagar ännu. Även i maj kan vi räkna med en och annan snöstorm på kalfjället, då ökar lavinfaran på de sluttningar där drevsnön samlas. Testa snön ordentligt innan du ger dig ut på branta sluttningar och välj ett flackare vägval om du är det minsta osäker.

De säkraste tillfällena är när det varit varmt och slår om till kallare väder igen och det bildas en tjock och hård skare på ytan. Många dagar kommer snötäcket vara hårdfruset och säkert på morgonen men bli blött och farligare på eftermiddagen. Startar man tidigt kan man utnyttja att det i regel är säkrare på morgonen än när temperaturen stiger under dagarna.

Om det är en varm dag och ytsnön är våt – kolla hur djupt som snötäcket är fuktigt och efter tecken på att det är vatten i snön. Har ytsnön blivit så våt att du sjunker ned i den - åk därifrån.

De varmaste dagarna, eller när det regnar, bör man hålla sig långt borta från all lavinterräng, men framförallt undvika bäckraviner och branta svackor där smältvatten samlas naturligt. Vatten i snötäcket gör det mycket instabilt och i många bäckraviner kommer det någon gång under vårens varma dagar att gå en slasklavin. Även hängdrivor kommer att kollapsa under varma dagar och när de gör det kan de starta laviner på sluttningen nedanför.

x