Under torsdagen har vi inte utfört några fältobservationer men vi har fått bra information från skidanläggningarna i området. Våra största frågetecken är hur den nya vikten i form av regn och snö påverkar våra bestående svagheter i snötäcket.
Lavinaktivitet
En stor lavin har observerats på Nuolja i Abisko. Lavinen gick på en ostvänd fjällsida på kalfjället på cirka 1000 meters höjd. Vi tror att den har lösts ut spontant under natten till torsdag efter hårt snödrev på kalfjället. En trolig misstanke, baserat på höjden på brottkanten och glidytan med synliga stenar, är att lavinen var ett så kallat bestående flak.
Väder och snötäcke
Under natten till torsdag har ett lågtryck dragit in över prognosområdet med hårda västliga vindar under natten. Lugnare vindar under dagen men på kalfjället har det fortsatt varit blåsigt. 7 millimeter nederbörd i smält form har fallit längst i väster under torsdagen och den har kommit både som snö och regn. Milt väder har dominerat dagen med några plusgrader i dalen. Fryspunkten har legat på cirka 1000 meter över havet.
Det milda vädret har medfört en värmepåverkad snöyta upp till cirka 1000 meters höjd. Drevsnöflak återfinns i främst ostvända väderstreck och är tjockast på kalfjället. Snötäcket som helhet skiljer sig åt i tjocklek, främst med tanke på höjden men en öst-västlig skillnad finns också. I låglandet är snön tunn, mjuk och svag. I trädgräns och kalfjäll är snötäcket generellt sett hårt. Mjukare snö återfinns på ytan men under den så ligger det riktigt hård snö. Under den återfinner vi flera svagheter, i form av fasetter och bägare, i anslutning till äldre skarlager.