• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Abisko/Riksgränsfjällen


Lavinprognos för Abisko/Riksgränsfjällen


2

Måttlig lavinfara

Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farligaste platserna.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för måndagen

Den ”nya” drevsnön har lagt sig ovanpå det äldre flaket som bildades tidigare i veckan. Identifiera och undvik branta sluttningar med drevsnö. Framförallt bakom krön, ryggar och om sluttningar är konvex (buktar utåt), på sådana platser blir oftast drevsnöflaket som tjockast. Drevsnön känner du igen som mjuka, orörda fält. Ser du sprickor i snön runt skidorna eller skotern är det tecken på lavinfara. Välj då flackaste vägen därifrån.  Välj väg med tanke på vad ni har ni har nedanför er. Undvik vägval med terrängfällor, till exempel raviner och träd.

Förväntad utveckling

3. Betydande


Lavinproblem 1: Drevsnö


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


SannolikhetMöjligt

LavinstorlekSmå/Stora


Drevsnö

Lavinfaran är störst på läsidorna av fjället och i terrängformationer som har en läsida från vinden, till exempel bakom åsar och krön eller i raviner. Problemet hanteras enklast genom att undvika de platser som samlat snö i det senaste snödrevet. Du kan känna igen drevsnön på att snöytan är jämn och slät. Sprickor som bildas i snön är ett typiskt tecken på att drevsnön är instabil.

Våra observationer

Lavinaktivitet
Senaste rapporterade lavinaktiviteten är från igår då tre laviner utlösta av fallande hängdrivor observerades.

Snötäcke och väder
Efter en lång period med hårt och blåsigt väder har vinden lugnat ner sig och solen tittar fram då och då. Vi ligger mellan två lågtryck vilket fört med sig kallare temperaturer ner mot 15 minusgrader. Hårda västliga vindar under tisdagen den 31/3 skapade drevsnöflak i nordliga-ostliga-sydliga aspekter. Drevsnöflaken är generellt hårda och har blivit svårare att påverka de senaste dagarna, men träffar man rätt går det att lösa ut laviner.

Fjällväder

Växlande molnighet. I kväll och i natt mulnande söderifrån och i natt 7-14 minusgrader, lägst i högterrängen. Det följs måndag morgon av tidvis snöfall som drar bort norrut till eftermiddagen, under måndagen 1-5 cm. Eftermiddagstemperatur 1-6 minusgrader, lokalt någon plusgrad. Frisk nordvästlig eller västlig friskavtagande vind, i natt växlande vind. Under måndagen vind omkring syd, på kalfjället tidvis frisk.
x