Under måndagen har vi besökt området runt Nakervaare och söderut. Vi har letat efter hur drevsnön från slutet av förra veckan och helgen påverkat lavinfaran. Snötäcket i det här området är tunt men från cirka 600 till 700 meters höjd och uppåt finns det mera snö. Vi saknar observationer från områden längre från väg E10 och på höjder över 1300 meter, till exempel Hoiganvagge och Abiskoalperna.
Lavinaktivitet
Omfattande lavinaktivitet har noterats i området runt Nakervaare. Flertalet små laviner och två större laviner har observerats. Gemensamt för dessa är att de har utlösts på platser där större mängder snö har ansamlats i östvända väderstreck (t.ex. nordost, ost, sydost). Lavinerna tror vi har gått under fredag eller lördag, antingen naturligt eller av renar eller människor. Från övriga prognosområdet har vi inte fått in några rapporter på lavinaktivitet men vi tror att det beror på avsaknaden av människor i den terrängen.
Snötäcke och väder
Snötäcket i området som helhet är mycket tunt för årstiden, men på det högre kalfjället finns det mer snö. Den allra östligast delen prognosområdet (Nakervaare) har generellt sett mer snö än det västra. Snöytan är som regel mycket hård men i skyddade formationer kan man hitta 10 till 20 centimeter mjuksnö. Vi har återigen noterat rimfrost på snöytan som kan bilda ett svagt begravt lager i framtiden. Flera djupa och bestående svagheter (fasetter och rimfrost) finns redan nu begravda i snön. Vi har noterat whumpfljud och utbredd sprickbildning i samband med skidåkning. Våra belastningstester visar också att det går att påverka djupa svagheter i snön. Efter några dagar av varmare temperaturer och måttliga till friska västliga vindar har nu kylan återvänt, vinden har varit svag till måttlig från väster.