• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Abisko/Riksgränsfjällen


Lavinprognos för Abisko/Riksgränsfjällen


2

Måttlig lavinfara

Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farligaste platserna.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för lördagen

Drevsnön från tidigare i veckan kan fortsatt vara instabil. Under natten och dagen väntas snöbyar och frisk vind. Detta medför att nya flak med drevsnö kan bildas. Bedömningen är att laviner i den nya snön blir relativt små. Fördelen är att både den äldre och nyare drevsnön finns i samma väderstreck. Rådet är att undvika brant åkning i nedanstående höjder och väderstreck, framförallt om det finns ny drevsnö på sluttningen. Välj väg med tanke på vad ni har ni har nedanför er. Undvik vägval med terrängfällor, till exempel raviner och träd.

Förväntad utveckling

2. Måttlig


Lavinproblem 1: Drevsnö


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


SannolikhetMöjligt

LavinstorlekStora

Tunna drevsnöflak kan bildas under natten till lördag och lördagen. De äldre drevsnöflaken under den nya snön är mindre känslig, men kan orsaka stora laviner.  

Drevsnö

Lavinfaran är störst på läsidorna av fjället och i terrängformationer som har en läsida från vinden, till exempel bakom åsar och krön eller i raviner. Problemet hanteras enklast genom att undvika de platser som samlat snö i det senaste snödrevet. Du kan känna igen drevsnön på att snöytan är jämn och slät. Sprickor som bildas i snön är ett typiskt tecken på att drevsnön är instabil.

Våra observationer

Lavinaktivitet
Två laviner har observerats i området som troligen utlösts av fallande hängdrivor.

Snötäcke och väder
Efter en lång period med hårt och blåsigt väder har vinden lugnat ner sig och solen tittar fram då och då. Vi ligger mellan två lågtryck vilket fört med sig kallare temperaturer ner mot 15 minusgrader. Hårda västliga vindar under tisdagen den 31/3 skapade drevsnöflak i nordliga-ostliga-sydliga aspekter. Drevsnöflaken är generellt hårda och har blivit svårare att påverka de senaste dagarna, men träffar man rätt går det att lösa ut laviner.

Fjällväder

Växlande molnighet och tidvis snöbyar, under natten och under lördagen 1-5 cm, mest i västra delen av området. I natt 10-15 minusgrader. I morgon 5-10 minusgrader, lite lägre på kalfjället. Nordvästlig vind, i kväll frisk på kalfjället, men från natten svag till måttlig vind.
x