De senaste dagarna har vi utfört observationsturer i området runt Låktastugan. Vi har försökt reda ut den tidigare drevsnöns känslighet men framför allt våra bestående flak och hur de reagerar. De tidigare tydliga signalerna på djupa instabiliteter lyser nu med sin frånvaro, därmed inte sagt att de har stabiliserat sig helt. Problemet är just nu svårt att ta på och en hel del osäkerhet råder angående dess utbredning, både i väderstreck men även i höjd. Vi kan se att området runt trädgränsen verkar vara mer instabilt än högt uppe på kalfjället. Drevsnön från helgen verkar ha bundit bra mot underlaget då vi inte sett några tecken på instabilitet i den. Drevsnöflaken är som regel kompakta men det går att hitta fåtalet platser med lite mjukare snö.
Lavinaktivitet
Några mindre drevsnölaviner har utlösts med sprängmedel på en nordsida i Abisko under måndagen. Den aktuella fjällsidan är dock inte optimal för att samla snö vid de tidigare hårda vindarna. Endast så kallad skråladdning av drevsnö har skett.
Väder och snötäcke
Tisdagen har medfört lugnare väder över området med svaga till måttliga vindar. Lätt marknära snödrev har noterats på kalfjället. Temperaturen har legat på minus 15 grader i dalgångarna upp till minus 4 på kalfjället. Snötäcket varierar stort inom området. Främst med tanke på höjden men skillnader mellan västra och östra delarna av området förekommer även. I låglandet är snötäcket tunt, mjukt och svagt med tjocka lager av svag snö närmast marken. Längre upp mot trädgränsen och kalfjället ökar snömängderna men snön blir också betydligt hårdare. Överst i snötäcket ligger det mjuka till kompakta drevsnöflak som åtföljs av riktigt hårda äldre drevsnöflak. De täcker i sin tur flera djupt begravda svagheter i form av facetter (sockersnö) och bägarkristaller.