• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Abisko/Riksgränsfjällen

Måttlig lavinfara


Lavinprognos för fredag 09 april

Två lavinproblem

Drevsnöflaket behöver ytterligare tid för att helt binda ihop men den gamla snöytan. Under fredagen kan det bildas nya flak med drevsnö på sluttningar som lutar mot väst. Vi förväntar oss att de blir tunna och bara kommer finnas på enstaka platser. 

Längre ned i snötäcket lever de djupare begravda svaga lagren vidare. Även om de är svåra att påverka så kan oturen vara framme. Sannolikheten är liten men konsekvenserna stora ifall du kommer åt en svag punkt. Går laviner i det bestående flaket väntas dom bli stora och farliga.

Bestående flaket styr riskhanteringen. Effektivast hanteras faran genom att välja flack terräng. Sluttningar som lutar mindre än 30 grader är generellt ett säkrare vägval. Välj sluttningar som är jämna och plana, undvik konvexer och områden där du misstänker att snödjupet varierar mellan grunt och djupt.

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt för stor belastning på vissa sluttningar


Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på enstaka sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Stora till mycket stora laviner

Våra observationer

Under dagen har vi gjort observationsturer norr om Riksgränsen och till Låktatjocka fjällastation och Guoblavaggi. 

Lavinaktivitet
Flera små laviner som gått spontant har observerats i den nya drevsnön. Vi har sett skoterspår och skidspår i brant terräng men trots detta har endast en skidåkarutlöst lavin rapporterats. Flera små och någon stor lavin har utlösts med sprängmedel under bekämpning i skidområdena under dagen. 

Snötäcke och väder
Den väst till sydvästliga vinden lugnade ner sig från hård till svag under natten. Minusgrader i lågterrängen upp till ovanför trädgrens men vårsolen värmer, så snötäcket känns fuktigt någon decimeter ner. Riksgränsen rapporterar 15 cm nysnö de senaste 24 timmarna medan Abiskos snöbräda visar 0 cm. 

Överst ligger på många ställen några decimeter fluffig nysnö som fallit efter att vinden avtagit. Under nysnön ligger mjuka drevsnöflak i olika lager i nordostliga till sydostliga sluttningar. Skråladdning av drevsnö har skett i nordliga och sydliga aspekter.Djupare ner i snötäcket finns flera lager med svaga och bestående snökristaller, så kallade fasetter och bägare. De bestående lagren visar fortfarande tecken på svaghet på platser där det lagt sig ny drevsnö och på platser med mycket tunt snötäcke på kalfjället. Det ytligaste svaga lagret är från det milda vädret den 28 februari. Djupare ner i snön ligger det tjocka lager med välutvecklade bägarkristaller. I lågterrängen är snötäcket mjukt och svagt i sin uppbyggnad och har fått en tydlig värmepåverkan av milda dagstemperaturer och solinstrålning den senaste tiden. Återfrysning har skett under nätterna.

Fjällväder

Efterhand mest klart väder. Under fredagen mulnande och från eftermiddagen snöfall söderifrån. I Riksgränsen och Abisko 0-2 cm, öster därom 1-5 cm. Växlande vind. Under fredagen ostlig eller sydostlig vind som tilltar och blir måttlig till frisk. Natt mot fredag 10-18 minusgrader, i hög terräng lokalt under -20. Fram på fredagen 3-9 minusgrader, lägst på topparna.

Förväntad utveckling

Måttlig

Mer om lavinskalan och lavinproblem

x