• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen

Måttlig lavinfara


Lavinprognos för torsdag 22 april

Kallare väder men med nya drevsnöflak

Våren tar tillfälligt paus kommande dagar med betydligt kallare temperaturer. Snöbyar under onsdagen har byggt nya drevsnöflak och med snön och vinden, även hängdrivor vilka vid ett ras kan påverka djupt begravda svagheter i snötäcket och bidra till att utlösa större laviner. I övrigt väntas det äldre, tidigare våta snötäcket återfrysa och efterhand ge stabilare förhållanden.

Riskhanteringen avser främst hur du hanterar de drevsnöflak som bildas. Var särskilt uppmärksam om drevsnön spricker upp framför dig och tänk på att även mindre laviner kan bli farliga om det finns klippor, stenar eller träd nedanför sluttningen. Undvik även att vara nära hängdrivor som fortsatt kan vara svaga efter perioden med mycket milt väder samt att de nu har byggts på med ny drevsnö.

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Mycket känsligt redan vid liten belastning på enstaka sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Små till stora laviner


Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på enstaka sluttningar

Våra observationer

Under onsdagen observerade vi runt Kittelfjället, både tidigare i veckan och under helgen har vi observerat större delar av vårt område. Vårt fokus har legat mycket på att hålla koll på den senaste lavinaktiviteten. 

Lavinaktivitet
Inga nya laviner under dagen främst på grund av begränsad sikt, tidigare i veckan har vi sett ett flertal våta laviner som gått på branta solbelysta sluttningar. Några av dem var stora. Vi såg även ett par hängdrivor som fallit ner. De flesta laviner som vi har sett har startat i brant terräng nära klippor och stenar där solen legat på.

Snötäcke och väder
Natten till onsdag vände vädret och mulet väder med snöfall kom in i området. Plusgrader nere i dalen och minus högre upp mot topparna. Frisk till måttlig vind på kalfjället med ihållande snöfall. Snötäcket fortsätter vara varmt och mjukt främst i lägre delarna av terrängen, vinden och minusgraderna högre upp på kalfjället har skapat en tydlig skare på snöytan.

Fjällväder

Måttlig nordvästlig eller nordlig vind, lokalt frisk. Först mulet, på dagen i morgon torsdag minskad molnighet. Möjligen någon snöby men endast obetydliga mängder. I natt temperatur fallande till mellan 7 och 12 minusgrader, i morgon 2 till 6 minusgrader, i lågterräng cirka noll grader.

Förväntad utveckling

Måttlig

Mer om lavinskalan och lavinproblem

x