• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen

Måttlig lavinfara


Lavinprognos för måndag 18 januari

Inga större förändringar

Kalla temperaturer och svaga vindar bjuder inte på några större förändringar varken för snön eller lavinfaran. Men det betyder inte att det inte finns någon lavinfara. Vi har fortsatt ett bestående svagt lager som lurar i snö, hantera det med respekt. Vi förväntar oss ingen naturlig lavinaktivitet men det är möjlig för människor att utlösa laviner. Detta främst i området runt trädgränsen men även i lägre delen av kalfjället samt i gläntor, bäckraviner i skogen.
Ser du sprickbildning eller hör whumpf ljud, är det hög tid att vända om mot flackare terräng. Även vid avsaknad av dessa tecken rekommenderar vi att vara konservativ i vägvalen och hålla god marginal till terrängfällor.

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på enstaka sluttningar

Våra observationer

Idag söndag har vi varit och observerat en lavin som löstes ut av en skidåkare igår. Under turen upptäckte vi även naturliga laviner som gick någon gång under den hårda vinden från nordväst i fredags. Alla laviner löstes ut på en brant sydost sluttning mellan 900-1050 meter över havet. Tänk på att inte vistas i brant terräng med tunt snötäcke där bla stenar syns på snöytan, runt om stenar är det lättare att utlösa laviner. Målet med turen var att mäta storleken på lavinen och se vad problemet var som gjorde att den löstes ut.

Lavinaktivitet
Vi såg några äldre laviner som hade gått på en sydostsluttning cirka 900-1050 meter över havet men även den skidutlösta lavinen som gick i samma väderstreck.

Snötäcke och väder
Under söndagen har det varit kallt och klart väder på höjd temperatur mellan -8 och -20 nere i dalen, under dagen nere i dalen har det även varit dimma som sträckt sig upp mot 700 meter över havet det har gjort att det känns kallare på grund av den höga luftfuktigheten. I norra delen av vårt område är snön hård och vindpåverkad uppe på kalfjället hela vägen ner till trädgränsen. Nere i skogen är snön mjukare och finns fortfarande mycket lössnö kvar. I södra delen av området är snötäcket inte lika vindpåverkad och där sträcker sig den mjuka snö från skogen upp mot trädgränsen. Uppe på kalfjället är snön delvis vindpackad med inte lika hård som i våra norra delar.

Fjällväder

Svag växlande vind.  Klart till halvklart och uppehåll. 10-20 minusgrader, kallast i dalgångarna, på måndagen i allmänhet 8-15 minusgrader.  

Förväntad utveckling

Måttlig

x