• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen

Måttlig lavinfara


Lavinprognos för fredag 09 april

Vinden vänder och nya drevsnöflak bildas på andra sidan fjällen

Nya små drevsnöflak bildas på fjällens branta sydväst till nordsidor, främst på kalfjället men på vissa platser även kring trädgränsen. Eventuella laviner i drevsnön förväntas bli små men tänk på att terrängfällor så som stenar, träd och raviner kan göra att även små laviner får allvarliga konsekvenser för den som dras med.

Du känner igen drevsnöflaken på den jämna släta ytan och sprickor i snön som skjuter iväg från skidorna är tydliga tecken på att det går att starta en lavin. Det säkraste alternativet är att välja flackare terräng än 30 grader, använd lutningsverktyget på kartan ovanför för att identifiera lavinterrängen. 

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på vissa sluttningar

Våra observationer

De senaste dagarna har vi utfört fältobservationer i ett stort område runt Bäverfjäll, Risfjäll och Norra Marsfjället. Idag torsdag har vi varit runt Kittelfjället och norra sidan av Södra Gardfjället. Vårt fokus har varit på hur drevsnöflak på läsidorna av fjällen har utvecklats. 

Lavinaktivitet 
Under tisdagen och onsdagen såg vi ett antal laviner i drevsnö.  Dessa laviner gick alla  i sydöstlig riktning och i riktigt brant terräng. Ingen nya laviner har observerats under torsdagen. 

Snötäcke och väder 
Under torsdagen har solen kommit fram med fortsätt måttlig till frisk nordvästlig vind hela dagen. Det har blivit kallare de senaste dagarna med minusgrader på kvällen även i den lägre terrängen. Snötäcket har återfrusit även i lägre terräng. Under natten från måndag till tisdag kom det runt 10 centimeter nysnö i prognosområdet. 

Fjällväder

Klara områden under torsdagskvällen, men efterhand mulnande söderifrån och natt mot fredag börjar snöfall ta sig in söderifrån och sedan väntas snöfall under hela fredagen. 5-10 cm, i hög terräng lokalt 15 cm. Efterhand måttlig till frisk ostlig eller sydostlig vind. Fredag eftermiddag kortvarigt avtagande och omslag till nordvästlig vind. 6-11 minusgrader, fram på fredagen 2-7 minusgrader, mildast i lägre terräng.

Förväntad utveckling

Måttlig

Mer om lavinskalan och lavinproblem

x