• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

Lavinprognos för Södra Jämtlandsfjällen

Betydande lavinfara


Lavinprognos för torsdag 04 mars

Brant sluttning + drevsnöflak = lavinfara

Två metoder för att minska riskerna, den ena genom att begränsa hur brant du åker. Från 30 grader och uppåt ökar riskerna snabbt med lutningen. Glöm inte bort vad du har ovanför dig, det är mycket folk i fjällen just nu och andra kan utlösa laviner som når den flackare terrängen nedanför. 
Den andra är svårare, det är att noga hålla koll på drevsnöflaken. Var finns de? På läsidor, typiskt är att drevsnön både tjockast och känsligast bakom krön och ryggar.  Du kan förutse var de borde finnas redan nu genom att kolla på grafiken och använda kartverktyget sluttningsriktningar. Väl ute på fjället känns drevsnön igen på den släta och jämna ytan. Är flaket tjockare än någon decimeter är det dags att noga fundera över riskerna med vägvalet. Hur brant är det? Hur stor är sluttningen? Finns det terrängfällor nedanför?   

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på vissa sluttningar

Våra observationer

Under tisdagen och onsdagen har vi observerat drevsnöflak kring Snasahögarna och Åreskutan och gjort tester för att se om de bestående svaga lager tidigare funnits i snötäcket har blivit förstörda. Vi har också fått snö och lavinobservationer från skidpatrullen i Åre och Bydalsfjällen. 

Lavinaktivitet
Flera små och stora spontana laviner och laviner utlösta av skidpatrullens lavinbekämpning har observerats på Åreskutan och Mullfjället. I övriga delar av prognosområdet har inga laviner observerats men observationerna har försvårats av det mycket hårda vädret. 

Snötäcke och väder
På kalfjället och kring trädgräns ligger mjuka drevsnöflak på fjällens läsidor som främst lutar åt öster och söder. På övriga fjällsidor är snöytan ofta hård och isig. Under drevsnön är snötäcket hårt och ofta till stor del återfruset vilket gör att de bestående svaga lager som tidigare ökat lavinfaran nu oftast är förstörda eller ligger under ett tjockt, mycket hårt flak. De senaste dagarna t.o.m onsdag har det snöat ungefär 30 cm på kalfjället i Åredalen, 20 cm kring Snasahögarna och 10 centimeter kring Oviksfjällen. På lägre höjd, från trädgränsen och nedåt har det till en början varit regn. Det har blåst mycket hårt från nordväst eller väst, stundvis upp till orkanstyrka på kalfjället. Sedan tidigare var snötäcket relativt tjockt i den östra delen av området kring Oviksfjällen och mycket tunt i den västra delen kring Snasahögarna och Sylarna.

Fjällväder

Vind omkring nordväst, måttlig eller frisk, på kalfjället lokalt hård. I natt mulet och snöbyar, i morgon torsdag  halvklart till mulet och i västra delen snöbyar. Total snömängd 2-8 cm, mest i västra delen. 4-9 minusgrader, kallast i högterrängen.

Förväntad utveckling

Betydande

Mer om lavinskalan och lavinproblem

x