• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Södra Jämtlandsfjällen

Betydande lavinfara


Lavinprognos för fredag 15 januari

Lavinfaran finns kvar

Precis som befarat har kylan och det kalla vädret bevarat lavinfaran och det är inte alltid helt enkelt att se tecknen på var faran finns. Var  uppmärksam på sprickbildning och whumps-ljud, det suckande ljud som uppstår när ett svagt lager kollapsar nere i snötäcket. Om du hittar sådana tecken på instabilitet undvik lavinterräng. Och tänk på att det är vid platser med tunt snötäcke som det är enklast att komma åt de svaga lager som vi nu har begravda i snötäcket. Så undvik platser med tunt snötäcke och brant lutning.

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på många sluttningar

Våra observationer

Under torsdagen har vi gjort snöobservationer i Duved och har lavinaktivitet rapporterad från Oviksfjällen. Vi har fortfarande inte gjort observationer runt Snasahögarna och Sylarna.

Lavinaktivitet
Under natt mot torsdag eller torsdag förmiddag har det släppt stora spontana laviner i Åre och i Oviksfjällen. Även tidigare i veckan finns lavinaktivitet rapporterad från Åre och Oviksfjällen.

Snötäcke och väder
Stora mängder snö föll i början av veckan, 65cm i öster och 35 i gränsfjällen. Snöfallet i kombination med vind har byggt mycket tjocka drevsnöflak i flera väderstreck. Vid trädgränsen och i skogen är flaken mjuka men har ändå god sprickutbredning. Flaken är hårdare på kalfjället och tjockleken varierar mer. Under nysnön och drevsnön ligger på många håll mycket svag snö i form av rimfrost och facetter som vi bedömer som orsak till de stora laviner vi observerat under torsdagen. 

Fjällväder

Torsdag kväll och natt till fredag:
Molntäcket luckras upp alltmer och i natt 12-16 minusgrader, i dalgångar vid klart väder runt -20 grader. På fredag klart till halvklart och på kalfjället något mildare med 5-10 minusgrader, i övrigt 12-18 minusgrader. Svag till måttlig nordlig eller nordvästlig vind, på kalfjället tidvis frisk.

Förväntad utveckling

Då de processer som normalt stabiliserar ett snötäcke saktas ner ju kallare det är så får vi tyvärr leva med att lavinfaran kommer att bestå några dagar till.

Betydande

x