• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Södra Jämtlandsfjällen

Måttlig lavinfara


Lavinprognos för måndag 22 februari

Snötäcket återfryser och stabiliseras

Ha koll på temperaturen och snöytan. Var uppmärksam på om snöytan är hårt återfrusen eller lös och slaskig. Om snöytan är hård och frusen så är det mindre sannolikt att utlösa en lavin. Däremot är det på platser med blöt lössnö mer sannolikt att du kan komma det bestående flaket och därmed utlösa en lavin. Så var försiktiga om ni färdas i brant terräng, 30 grader eller mer, där man tydligt märker att snön är blöt.

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt för stor belastning på vissa sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Stora till mycket stora laviner

Våra observationer

På söndagen har vi undersökt hur värmen påverkar snötäcket och de begravda svaga lagren. Dessförinnan har vi undersökt laviner som gått i Bydalsfjällen och Snasahögarna. Vi har också fått in rapporter från skidpatrullen i Åre, Duved och Bydalen.

Lavinaktivitet
Under söndagen har en liten lavin observerats på en ostsida på Mullfjället. Tidigare i veckan har många stora laviner har observerats över stora delar av prognosområdet. I början av veckan gick de flesta på syd- till ostsluttningar medan det under fredagen gick flera laviner på nordsidor. Lavinerna har gått spontant eller utlösts av skidåkare. Ibland fjärrutlösta, det vill säga att en skidåkare har fått ett svagt lager att kollapsa och utlösa en lavin på avstånd.

Snötäcke och väder
Snöytan täcks i regel av fuktig snö eller en regnskare. Snötäcket är tjockast i de östra delarna av området där också flaken är som tjockast. Den västra delen av området kring Snasahögarna och Sylarna är kraftigt vindpåverkat och stora delar av terrängen är barblåst. Under den senaste veckans drevsnöflak som främst i den östra delen av området finns i alla väderstreck ett lager med facetterad snö och ibland rimfrost begravt. Det gör att lavinproblemet består under en längre tid och att lavinerna kan bli mycket stora. Temperaturen har stigit och det är plusgrader över stora delar av området. Det har regnat över stora delar av fjället och på högre höjd har det kommit några centimeter snö. De senaste dagarna har vinden varit hård sydlig i den södra delen av området medan den varit svagare längre norr ut. I mitten av veckan drevade det kraftigt men snön som finns tillgänglig för drev har tagit slut.

Fjällväder

Sydlig eller sydvästlig vind, söndag morgon och förmiddag lokalt hård på kalfjället. I kväll tillfälligt minskad molnighet, i natt snöfall, i morgon minskad molnighet. Total snömängd 1-5 cm. Omkring noll grader, i morgon någon eller några plusgrader.

Förväntad utveckling

Måttlig

x