På söndagen har vi undersökt hur värmen påverkar snötäcket och de begravda svaga lagren. Dessförinnan har vi undersökt laviner som gått i Bydalsfjällen och Snasahögarna. Vi har också fått in rapporter från skidpatrullen i Åre, Duved och Bydalen.
Lavinaktivitet
Under söndagen har en liten lavin observerats på en ostsida på Mullfjället. Tidigare i veckan har många stora laviner har observerats över stora delar av prognosområdet. I början av veckan gick de flesta på syd- till ostsluttningar medan det under fredagen gick flera laviner på nordsidor. Lavinerna har gått spontant eller utlösts av skidåkare. Ibland fjärrutlösta, det vill säga att en skidåkare har fått ett svagt lager att kollapsa och utlösa en lavin på avstånd.
Snötäcke och väder
Snöytan täcks i regel av fuktig snö eller en regnskare. Snötäcket är tjockast i de östra delarna av området där också flaken är som tjockast. Den västra delen av området kring Snasahögarna och Sylarna är kraftigt vindpåverkat och stora delar av terrängen är barblåst. Under den senaste veckans drevsnöflak som främst i den östra delen av området finns i alla väderstreck ett lager med facetterad snö och ibland rimfrost begravt. Det gör att lavinproblemet består under en längre tid och att lavinerna kan bli mycket stora. Temperaturen har stigit och det är plusgrader över stora delar av området. Det har regnat över stora delar av fjället och på högre höjd har det kommit några centimeter snö. De senaste dagarna har vinden varit hård sydlig i den södra delen av området medan den varit svagare längre norr ut. I mitten av veckan drevade det kraftigt men snön som finns tillgänglig för drev har tagit slut.