• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Södra Jämtlandsfjällen

Måttlig lavinfara


Lavinprognos för tisdag 23 februari

Råd för tisdagen

Det är nu lite mer vår i luften än tidigare och en mix av tö, snö, regn och ibland lite sol. Senaste dygnet har snötäcket frusit till, men det blir tidvis varmare igen. Viktigt att tänka på om du väljer att åka är om snöytan är återfrusen och hård. Eller är den lös och slaskig? Om snöytan är hård och frusen så är det mindre sannolikt att utlösa en lavin. Däremot är det på platser där snön blivit mjukare av värmen eller i närheten av klippor där snötäcket är lite tunnare mer sannolikt att du kan påverka de underliggande svagare skikten i snötäcket och därmed utlösa laviner som kan blir stora och därmed farliga.

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt för stor belastning på vissa sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Stora till mycket stora laviner

Våra observationer

Vi har inte gjort några fältobservationer under måndagen.

Lavinaktivitet
Vi kommer från en vecka med flera inrapporterade laviner, senast en från igår, en liten lavin på en ostsida på Mullfjället. Under måndagen har vi dock inte fått några rapporter från vårt område om lavinaktivitet.

Snötäcke och väder
Temperaturen har sjunkit rejält från gårdagens blidväder och snötäcket har nu börjat återfrysa. Hur djup återfrysningen av snötäcket är vet vi ännu inte. Under dagen har det varit mulet på många platser i vårt område och även dimma till fjälls. Söderut och på de högsta topparna har solen setts. Vinden har varit svag till måttlig och blåst från sydost.

Fjällväder

Fram till tisdag morgon vind omkring syd som på kalfjället är frisk eller lokalt hård och tidvis snöfall som väntas ge 1 till 3 centimeter nysnö, i lågterrängen under cirka 800 meters höjd, till stor del regn. Tisdag morgon vrider vinden till nordväst eller väst för att under eftermiddagen avta och bli svag till måttlig, växlande. Under tisdagen också uppklarnande. Temperatur på kalfjället 0 till 3 minusgrader, i lågterrängen 0 till 4 plusgrader, tisdag kväll någon minusgrad även i lågterrängen.

Förväntad utveckling

Måttlig

x