• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Södra Jämtlandsfjällen

Betydande lavinfara


Lavinprognos för onsdag 24 februari

Råd för onsdagen

Värmen kommer tillbaka under onsdagen och det förväntas efterhand allmänt bli flera plusgrader, varmast i den lägre terrängen. Förutom de bestående svagheterna som finns begravda i snötäcket har även ett tunnare drevsnöflak bildats. Viktigt att tänka på om du vet att du kommer att ge dig ut i brantare terräng är om snöytan är återfrusen och hård, vilket den kan vara högre upp på kalfjället. Eller är den lös och slaskig? Om snöytan är hård och frusen så är det mindre sannolikt att utlösa en lavin. Däremot är det på platser där snön blivit mjukare av värmen eller i närheten av klippor där snötäcket är lite tunnare mer sannolikt att du kan påverka de underliggande svagare skikten i snötäcket och därmed utlösa laviner som kan blir stora och därmed farliga. Tänk även på att även mindre laviner kan bli farliga om det finns träd eller klippor nedanför dig om du skulle dras med.

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Mycket känsligt redan vid liten belastning på enstaka sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Stora till mycket stora laviner


Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på enstaka sluttningar

Våra observationer

Under tisdagen har vi rört oss runt Gräftåvallen, Oviksfjällen samt fått rapporter från Stensdalen och Åreskutan.

Lavinaktivitet
Några små drevsnöflak har utlösts av skidåkare runt Åreskutan. En två dagar gammal stor skoterutlöst lavin har gått på bestående lager på Långhögen, öster om Åreskutan.

Snötäcke och väder
Temperaturen har under tisdagen varit mild, med nollgradigt och varmare nere i dalarna samt någon minusgrad på höjd. Den regnskare vi har fått under helgen påverkar snötäcket och överbryggar djupare svagheter på de flesta håll när den är ihopfryst. Men det finns platser den går att komma åt. Snön visar fortfarande tydliga tecken på svagheter i våra tester. Under början på veckan har det varit mulet och blåsigt på många platser i vårt område och även dimma till fjälls. Tisdag lunch ökade sikten och finvädret. Vinden har drevat snö på höjd ifrån väst- mot ostsluttningar. I gränsfjällen kommer rapporter om karga och blästrade sluttningar med lite men hård snö.

Fjällväder

Under tisdag kväll ökar vinden och från natten frisk sydlig eller sydvästlig vind, på kalfjället hård eller lokalt mycket hård vind. Även molnigheten ökar och ett nederbördsområde drar in under natten eller onsdag morgon och regn väntas under onsdagen, främst i Jämtlandsfjällen och nordvästra Härjedalsfjällen. Tisdag kväll i södra Jämtlandsfjällen 2 till 5 minusgrader på kalfjället och 0 till 3 plusgrader i lågterräng. Under natten stiger temperaturen och under onsdagen väntas allmänt 2 till 6 plusgrader, på kalfjället närmare nollan.

Förväntad utveckling

Betydande

x