• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Södra Jämtlandsfjällen

Betydande lavinfara


Lavinprognos för onsdag 03 mars

Onsdag - laviner troliga på branta läsluttningar

Mänskligt utlösta laviner är troliga. Platserna att särskilt noga identifiera och undvika är där drevsnö samlats under de senaste dygnens blåsiga väder. Du kan misstänka att drevsnöflaken finns på alla branta formationer som är vända åt öster, söder eller däromkring. Använd verktyget sluttningsriktningar i kartan!  Väl ute på fjället känns drevsnöflaken igen på den släta jämna ytan. Ofta är de både tjockast och känsligast under krön och ryggar. Läs fler tips om hur du känner igen och undviker lavinproblemet drevsnöflak på länken nedan.

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på vissa sluttningar

Våra observationer

Under tisdagen har vi observerat drevsnöflak kring Snasahögarna och gjort tester för att se om de bestående svaga lager tidigare funnits i snötäcket har blivit förstörda. Vi har också fått snö och lavinobservationer från skidpatrullen i Åre och Oviksfjällen.

Lavinaktivitet
 Flera små och stora spontana laviner har observerats på Åreskutan och Mullfjället. Därtill har många små och stora laviner utlösts genom skidpatrullens bekämpningsarbete i samma område. I övriga delar av prognosområdet har inga laviner observerats.

Snötäcke och väder
På kalfjället och kring trädgräns ligger mjuka drevsnöflak på fjällens läsidor som främst lutar åt öster och söder. På övriga fjällsidor är snöytan ofta hård och isig. Under drevsnön är snötäcket hårt och ofta till stor del återfruset vilket gör att de bestående svaga lager som tidigare ökat lavinfaran nu oftast är förstört eller ligger under ett tjockt, mycket hårt flak. De senaste dagarna t.o.m tisdag har det snöat ungefär 20 till 30 cm på kalfjället i Åredalen, 10 till 15 cm kring Snasahögarna och några centimeter kring Oviksfjällen. På lägre höjd, från trädgräns och nedåt har det till en början varit regn. Det har blåst mycket hårt från nordväst eller väst, stundvis upp till orkanstyrka på kalfjället. Sedan tidigare var snötäcket relativt tjockt i den östra delen av området kring Oviksfjällen och mycket tunt i den västra delen kring Snasahögarna och Sylarna.

Fjällväder

Halvklart till mulet väder och tidvis snöbyar under främst onsdagsdygnet som kan ge 5-10 cm, lokalt kanske 15 cm i väster. I östra delen 1-6 cm. Frisk till hård västlig eller nordvästlig vind. +2 till -3 grader, på topparna något lägre.

Förväntad utveckling

Betydande

Mer om lavinskalan och lavinproblem

x