• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

Lavinprognos för Västra Härjedalsfjällen

Måttlig lavinfara


Lavinprognos för torsdag 22 april

Kallare väder med snödrev

Våren tar tillfälligt paus kommande dagar med betydligt kallare temperaturer. Snöbyar i kombination med friska nordvästliga vindar bygger på drevsnöflaken i fjällens läsluttningar, främst gäller detta nordvästra delen av prognosområdet. Även hängdrivorna kommer att byggas på en del och kan bidra till att de rasar. I övrigt väntas snötäcket återfrysa och efterhand allt stabilare förhållanden.

Riskhanteringen avser främst hur du hanterar de drevsnöflak som bildas. Var särskilt uppmärksam om drevsnön spricker upp framför dig och tänk på att även mindre laviner kan bli farliga om det finns klippor, stenar eller träd nedanför sluttningen. Undvik även att vara nära hängdrivor som fortsatt kan vara svaga efter perioden med mycket milt väder samt att de byggs på med ny drevsnö kommande dygn.  

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Mycket känsligt redan vid liten belastning på enstaka sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Små till stora laviner


Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på enstaka sluttningar

Våra observationer

Vi har de senaste dagarna sett att värmen börjat påverka snötäcket ordentligt och att nattens kyla inte påverkat snön som helhet. Under onsdagen har vi inte kunnat observera den högsta terrängen på grund av hårt väder. Vi har dock noterat att mindre drevsnöflak finns främst i de nordvästra delarna och att värmen består vid trädgränsen.

Lavinaktivitet
Inga nya laviner har observerats under dagen.

Snötäcke och väder
Nattens nederbörd har kommit i form av någon millimeter regn i de södra delarna. Från cirka 1000 meter över havet har det snöat och resulterat i några centimeter nysnö, kanske lite mer bedöms ha kommit i de nordvästliga delarna. Hård nordlig vind på topparna med snödrev på kalfjället och någon minusgrad från trädgräns och uppåt. Mellan nord och nordost finns på kalfjället fortsatt ett kallare snötäcke med endast någon centimeter värmepåverkad yta. Runt klippor och vid brantare terräng är snön ofta rutten och utan hållfasthet. Under trädgränsen trampar man ofta ner ända till botten medan på kalfjället bär ytan bättre där snön är djupare.

Fjällväder

Måttlig eller frisk nordvästlig vind, lokalt hård på kalfjället. Halvklart till mulet och snöbyar. Snömängd: 1 till 5 centimeter. I natt temperatur mellan 4 och 7 minusgrader, i morgon 2 till 5 minusgrader, i lågterräng cirka noll grader.

Förväntad utveckling

Måttlig

Mer om lavinskalan och lavinproblem

x