• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Västra Härjedalsfjällen

Betydande lavinfara


Lavinprognos för onsdag 13 januari

Snöstormen lämnar området men lavinfaran består

Snöstormen lämnar efter sig drevsnöflak som varierar i tjocklek och omfattning men som bedöms kunna vara mycket känsliga för belastning även under morgondagen.  Ett viktigt tecken på att snötäcket är känsligt är om det spricker upp framför skidorna eller skotern. Om det händer, välj om möjligt en annan och flackare väg bort från området.

På flera platser finns även äldre drevsnöflak med underliggande svagare snöskikt begravda vilket bidrar till att laviner kan utlösas på många platser.  Undvik därför brant terräng (mer än 25 grader) under morgondagen och om du ändå planerar att ge dig ut på fjället så välj flack och vindskyddad terräng i första hand vilket är det säkraste alternativet för dagen. 

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på många sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Små till stora laviner


Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på vissa sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Små till stora laviner

Våra observationer

Snödrev med friska vindar och dålig sikt  under tisdagen.  Cirka 20 centimeter nysnö har kommit sedan måndag kväll. Lunndörrsfjällen och Ljungdalsfjällen har förmodligen fått mer snö än resten av området men hur mycket mer vet vi inte, då vi inte kunnat observera dessa områden under den pågående snöstormen. 

Lavinaktivitet
Patrullen i Ramundberget rapporterar att dom tryckte iväg flera små laviner under morgonens bekämpning genom skicuts. 

Snötäcke och väder
Nysnön ligger över svaga lager av rimfrost. Vinden under dygnet har varit tillräcklig för att transportera snö och bildat drevsnöflak  i läsluttningar. Kombinationen av vind och snö bidrar till att snötäcket nu är känsligt för belastning. Drevsnön på Flatruet mättes till ca 50 centimeter tjocka drivor av plogpersonal i morse. 

Fjällväder

Snöfallet mattas av alltmer och i västra Härjedalsfjällen efterhand mest uppehåll. Vinden ostlig eller nordostlig, frisk på kalfjället. 8-13 minusgrader. Fortsatt molnigt men molntäcket kan spricka upp, främst i väster. Lite kallare med 10-15 minusgrader. Mot kvällen lokalt ner mot -20 i lägre terräng.  Vinden avtar och blir svag eller måttlig ostlig eller nordostlig.

Lavinfaran bedöms bestå ytterligare några dagar

Det allt kallare vädret bidrar till att stabiliseringen kommer att gå långsamt så lavinfaran bedöms att bestå de kommande dagarna. 

Betydande

x