• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Västra Härjedalsfjällen

Måttlig lavinfara


Lavinprognos för fredag 15 januari

Råd för fredagen

Snötäcket har sakta börjat stabiliserats och lavinfaran under fredagen bedöms därför till måttlig. Var uppmärksam på tecken så som sprickbildning och/eller suckande ljud i snötäcket. Detta tyder på att snön där fortsatt är instabil. Det är framförallt i de markerade väderstrecken i grafiken, där det bestående flaket finns, som ni bör vara försiktiga.

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på enstaka sluttningar

Våra observationer

Observationer från flera platser i området visar att snöytan har blivit hårdare på kalfjället. Mot trädgränsen hittas en blandning av hårdare flak eller djup lössnö med svag flakbildning.

Lavinaktivitet
Inga färska laviner har observerats i Ljungdalen, Ramundberget eller Tänndalen.

Snötäcke och Väder
Drevsnöflaket som fanns tidigare har blivit hårdare och ligger över ett tydligt svagt lager. Från trädgränsen neråt är det lätt att hitta 20 till 30 centimeter lössnö. På högre höjd får man söka sig till läformationer i sydliga riktningar. Dagen har präglats av mulet väder med flatljus och svag nordostlig vind. Lätt snöfall under dagen mellan 2 till 4 centimeter.

Fjällväder

Torsdag kväll och natt till fredag:
Molntäcket luckras upp alltmer och i natt 12-16 minusgrader, i dalgångar vid klart väder runt -20 grader. På fredag klart till halvklart och på kalfjället något mildare med 5-10 minusgrader, i övrigt 12-18 minusgrader. Svag till måttlig nordlig eller nordvästlig vind, på kalfjället tidvis frisk.

Förväntad utveckling

Det kommer fortsatt vara kallt i området vilket gör att lavinfaran som råder kommer att bestå.

Måttlig

x