• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

Lavinprognos för Västra Vindelfjällen

Måttlig lavinfara


Lavinprognos för tisdag 19 januari

Förrädiskt lugn råder

Det är klart, kallt och svaga vindar. Hur kan det då vara lavinfarligt? Svaret ligger förstås begravt i snön. Där nere gömmer sig ett lavinproblem som heter bestående flak. "Bestående" innebär att det finns en uppenbar svaghet som kommer att finnas kvar under en längre tid. "Flak" kommer sig av att det ligger hårdare snö ovanpå den här svagheten som gör att sprickor lätt kan spridas och laviner utlösas.

Det här problemet är svårt att hantera eftersom det inte ger några ledtrådar på snöytan eller i vädret. Enda sättet att förhålla sig till bestående flak är att helt lita på våra lavinprognoser och konsekvent undvika brant åkning i de höjder och väderstreck vi varnar för. Åk inget som lutar mer än 20 grader och akta dig särskilt för platser där snötäcket är tunnare, exempelvis i närheten av uppstickande stenar och barmark.

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på enstaka sluttningar

Våra observationer

I dag har vi varit i en nordsluttning upp till 900 meter över havet. Sikten har varit mycket god i det klara soliga vädret. Vi har kunnat spana av stora områden med kikare. Och vi konstaterade vid dagens skidåkning ett svagt lager i snön kring trädgränsen också.

Lavinaktivitet
Inga nya laviner har vi sett eller fått rapporter om. Men våra tester och tecken i snön de senaste dagarna visar att laviner skulle kunna gå om det vore tillräckligt brant. Bland annat whumpfljud i snön på vägen upp vittnar om det.

Snötäcke och väder
Senaste dygnet har temperaturen sjunkit ner mot minus 30 grader i dalgångarna och minus sju på fjället. Rimfrosten på snöytan växer till sig i det kalla och klara vädret. Vi har i snötäcket kunnat se bestående flak som gärna rutschar iväg på rimfrostkristaller som är inbäddade längre nere i snön.

Fjällväder

Från måndag kväll klart och uppehåll. 10 till 20 minusgrader på kalfjället, kallast i dalgångar. Måttlig vind på kalfjället.

Förväntad utveckling

Måttlig

x