• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Västra Vindelfjällen

Måttlig lavinfara


Lavinprognos för fredag 15 januari

Bestående lavinproblem

Snödrevet tidigare i veckan har skapat farliga bestående flak på vissa sluttningar. Problemet är mest utbrett i branta läsluttningar i området runt trädgräns, samt i gläntor, bäckraviner och andra öppna ytor i brant terräng i skogen.
Vårt råd är att hålla avstånd till dessa platser. Bedöm lutning och välj med fördel flackare terräng. Var extra uppmärksam på terrängfällor. En liten lavin kan medföra stora konsekvenser om du dras med in i skogen eller lavinen stannar i en svacka. Whumpfljud är tecken på att snön är svagare och att begravda snöskikt kollapsar. Kollapsen innebär att en lavin kan starta om det är tillräckligt brant.

På kalfjället kan det finnas isolerade flak med drevsnö, gammal och ny. Undvik dessa platser genom att identifiera var drevsnön finns, snön ser jämn och slät ut. 

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på vissa sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Små till stora laviner

Våra observationer

Torsdagens fina väder gav bra förhållanden för att se stora delar av kalfjället. Resultatet av stormen i tisdags har tidigare varit svåra att se. 

Lavinaktivitet
Sju stora laviner från tisdagens storm har observerats nära Hemavan. De ser ut att ha gått tidigt under stormen eftersom en stor del av spåren efter dem har suddats ut av den hårda vinden.Vi har också sett sprickbildning i tunnare drevsnö på kalfjället. Det tyder på att det finns isolerade platser där ny drevsnö har samlats i läformationer när vinden har blåst från sydost. 

Väder och snötäcke
Under torsdagen har vädret varit odramatiskt med svag vind och god sikt på kalfjället. Låga temperaturer gör att förändringar i snötäcket går långsamt. Det finns bestående svaga lager begravda i snötäcket, åtminstone upp till trädgränsen. Kylan gör att den svaga snön stabiliseras mycket långsamt. Återkommande rapporter om whumpf-ljud i snön talar för att svagheterna finns på många platser i skogsterräng och nära trädgränsen.  

Fjällväder

Torsdag kväll och natt till fredag: minskad molnighet, under natten en del klara områden och då 10-15 minusgrader, på kalfjället ett par grader mildare.  Svag till måttlig nordlig eller nordvästlig vind, på kalfjället frisk eller lokalt hård vind.  På fredag tidvis klart och 5-10 minusgrader. Måttlig nordvästlig vind, på Kalfjället frisk eller tidvis hård vind.

Förväntad utveckling

Måttlig

x