• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Västra Vindelfjällen

Betydande lavinfara


Lavinprognos för onsdag 24 februari

Onsdag - temperaturen stiger

Avsaknaden av lavinaktivitet senaste dagarna kan vara missvisande. Vi ber dig därför att behålla fokuset trots få utlösta laviner senaste dagarna. Osäkerheten ökar när temperaturen för första gången på månader stiger ovanför nollstrecket. Blir det bestående flaket mer känsligt för belastning?

I brant terräng, från cirka 30 grader,  bedömer vi att laviner fortfarande är troliga ifall du belastar en svag punkt. Områden med "svag" snö finns framförallt där snödjupet varierar med lutningen - från flackt och tunt till brantare och tjockare. Whumpfljud och sprickor som skjuter iväg i snön är möjliga varningstecken, men avsaknaden ska inte tolkas som ett tecken på stabilitet.  Eftersom den farliga snön är svår att identifiera med blotta ögat så är det säkra alternativet att hålla avstånd till de branta sluttningarna som matchar beskrivningen ovan.

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på vissa sluttningar

Våra observationer

Tisdagens observationstur gick in i Vindelfjällens naturreservat. Vi följde i stort Kungsleden men gjorde avstickare för att ytterligare kartlägga våra lavinproblem. Frågorna för dagen handlade om huruvida drevsnöproblemet fortfarande finns där och hur känsligt vårt bestående flak är. Turen i dag gav inga tydliga tecken på att drevsnön är ett problem medan vi såg att vårt bestående flak fortfarande finns där.

Lavinaktivitet
Under tisdagens tur hann vi med att spana av ganska många kända lavinsluttningar och såg inga tecken på nyliga laviner. De senaste dagarna har vi dock fått in ett flertal rapporter om whumpfljud och sprickbildning i snötäcket vid skidåkning.

Snötäcke och väder
Fortfarande har vi i området mindre snö än normalt för årstiden. I delar av det område vi var på under dagens fälttur stack till och med gräs och sten upp på stora ytor. På den östra sidan av vårt prognosområde finns generellt lite mer snö och i dag hade det där kommit 20 till 30 centimeter ny lös snö. På lite högre höjd och drevade den nya snön ganska ivrigt så att våra spår knappt syntes efter 10 minuter. Dagens väder växlade men i stort var det en fin dag på fjället med ömsom lite sämre sikt och ömsom bra sikt och en sol som tog sig igenom molntäcket några gånger.

Fjällväder

Tisdag kväll minskar molnigheten och vinden ökar. Under natten till onsdag måttlig till frisk vind omkring syd, på kalfjället hård och främst i norra Vindelfjällen på topparna tidvis mycket hård vind. 2 till 7 minusgrader. Onsdag morgon tillfälligt något avtagande vind, frampå dagen frisk och vridande till väst, på kalfjället lokalt hård. Från onsdag morgon snöfall som under dagen kan ge 5 till 10 centimeter nysnö, under eftermiddagen med inslag av regn eller blötsnö. Temperaturen stiger under onsdag morgon och under dagen väntas 1 till 3 plusgrader i hela området, utom på topparna där det är fortsatt någon minusgrad.

Förväntad utveckling

Betydande

x