• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som rapporterats till lavinprognostjänsten. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten Stor Mycket stor

OBS! Historisk prognos. Gå till idag

Lavinprognos för Västra Vindelfjällen

Måttlig lavinfara


Lavinprognos för fredag 09 april

Vinden vänder

Under natten till och under fredagen bildas nya flak med drevsnö på sluttningar som lutar mot väst och nord. Vi förväntar oss att flaken blir relativt tunna.
 
Längre ned i snötäcket lever de djupare begravda svaga lagren vidare. Även om de är svåra att påverka så kan oturen vara framme. Sannolikheten är liten men konsekvenserna stora ifall du kommer åt en svag punkt. 

Bestående flaket styr riskhanteringen. Effektivast hanteras faran genom att välja flack terräng, framförallt om det finns drevsnö på sluttningen.  Att välja sluttningar med lutning mindre än 30 grader är generellt ett säkrare vägval. Välj sluttningar som är jämna och plana, undvik konvexer och områden där du misstänker att snödjupet varierar mellan grunt och djupt.

Lavinproblem

Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på vissa sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Små till stora laviner


Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på enstaka sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Stora till mycket stora laviner

Våra observationer

Torsdagens observationer har gjorts med skidor i prognosområdets centrala delar, kring Mortsfjället och Kobåset nära Hemavan.

Lavinaktivitet
Även idag har vi observerat några stora spontant utlösta laviner som vi bedömer gått i början på veckan. Vi har också noterat att stora block av hängdrivor lossnat, men att många hängdrivor fortfarande är väldigt stora, med synlig sprickbildning kring roten. Vi har inte sett några dagsfärska laviner, trots en hel del aktivitet i brant terräng.

Snötäcke och väder
Halvklart väder med hyffsad sikt också på kalfjället idag. Torrt snötäcke med bra bärighet på alla höjder under dagen. Vi vet också att vi fortfarande har bestående svaga lager begravda djupt ner i snötäcket. Generellt visar tester på att de svåra att påverka, men eftersom sprickutbredningen i lagren är god kan sådana laviner bli mycket stora.

Fjällväder

Klara områden inledningsvis men efterhand mulnande söderifrån och sen natt mot fredag börjar snöfall ta sig in söderifrån och sedan väntas snöfall under hela fredagen. 5-10 cm, högt upp på Norra Storfjället ca 15 cm. Efterhand måttlig till frisk ostlig eller sydostlig vind. Fredag eftermiddag kortvarigt avtagande och omslag till nordvästlig vind. 6-12 minusgrader, fram på fredagen 3-8 minusgrader, mildast i lägre terräng.

Förväntad utveckling

Betydande

Mer om lavinskalan och lavinproblem

x