Lavinproblem

I blocket lavinproblem berättas vilka ”typer” av laviner som är den största faran just nu och var på fjället dessa lavinproblem är vanligast.

Vi och andra lavinprognostjänster använder sig av ett antal "typer av lavinproblem" för att beskriva lavinfaran just nu. Lavinproblemet ger ledtrådar till att känna igen de farliga platserna och typiska metoder för att minska riskerna.  Här kan du läsa mer om olika "typer av lavinproblem". 

Ofta är lavinproblemet väsentligt vanligare och lavinfaran högre i vissa höjder eller i sluttningar som vetter åt specifika väderstreck. I ikonerna under lavinproblemet visas de mest utsatta höjderna och "sluttningsriktningarna"  med röd färg. 

Ikonen för väderstreck: Om lavinproblemet är vanligast på sluttningar som lutar åt vissa väderstreck visas det här.  Skillnaderna kan bland annat bero på att sluttningarna hamnar i lä för vinden eller inte eller att de får olika mycket sol.

Ikonen för höjder: Visar om lavinproblemet främst förekommer på kalfjället vid trrädgränsen eller under trädgränsen. Skillnaderna kan bland annat bero på att det blåser mer på kalfjället och att temperaturen skiljer på olika höjder.

I kartan finns ett verktyg där du kan markera och undersöka sluttningsriktningar i fjällområdet du är intreserad av.