Sportlovsrapport
Publicerad: 2024-03-05
Som prognostjänst är det ovanligt att hamna i en situation där vi utfärdar 1.Liten lavinfara utan något lavinproblem så här tidigt på säsongen.
Att bedöma lavinfara i stora geografiska fjällområden där topografin rör sig från låga dalar till höga fjälltoppar, i alla himmelsriktningar, kommer alltid att vara en utmaning. Det finns osäkerhet, alltid, och det kommer vare sig vi som prognostjänst eller ni som fjällbesökare runt. En del av osäkerheten går att komma åt och reducera genom att ställa rätt frågor, leta efter svaren och med hjälp av mer information blir mer säkra och mindre osäkra i våra bedömningar. Vi har gjort ett gediget jobb, spanat terräng och testat snö och hittat väldigt få tecken på lavinfara i de flesta av våra prognosområden.
Men, och det här ett men med stort M, bergen, snön och vädret samspelar i ett kaotiskt system där ingen någonsin har alla fakta på bordet. Det är ett pussel där bitar alltid saknas, ibland färre och ibland fler. Osäkerheten gömmer sig och finns där i glappet mellan det vi uppfattar eller tolkar och det som faktiskt är. Under rådande förhållanden bedömer vi som prognostjänst att ”glappet” är litet utifrån den rumsliga skalan vi jobbar med - ett stort fjällområde. De allra flesta branta åk i ett stort område kommer sannolikt att inte resultera i en lavin.
Det betyder inte att det finns enstaka fall som kan resultera i motsatsen. Här är det viktigt att som åkare tänka på sin egen rumsliga skala och inte prognostjänstens – just där jag tänker åka nu. Varje gång vi bestämmer oss för att åka så gör vi ett antagande om framtiden, där utfallet kan visa sig stämma med antagandet eller inte. På den enskilda sluttningen kan ett litet glapp spela större roll ifall det var just där avvikelsen i form av en lavin skedde.
I riktigt brant fjällterräng är marginalerna alltid små, vare sig det gäller ett fall eller en lavin. Det kan vara värt att påminna sig om. Ju mindre marginaler desto viktigare blir detaljerna. Tunna flak som rasar i en brant soluppvärmd ränna eller en kollapsad hängdriva som startar en stor lavin eller något annat, det kan alltid hända för det är delar av den kvarvarande risken.
Kom ihåg att lavinfara är en färskvara och att dagligen hålla dig uppdaterad om förändringar i lavinprognosen för ditt prognosområde.