Hoppa till innehåll

Publicerad: 2023-02-20

Sportloven är i full gång och inför i morgon tisdag ser det ut att bli en fin dag i stora delar av av våra fjäll, efterhand med sol och svaga vindar.

risk-3

En vacker vinterdag med sol och ospårad nysnö är en lockande kombination men inför i morgon  ber vi dig att tänka efter före av flera anledningar . Efter några dagar med "lavinväder", blåst och snöfall om vartannat, så blir det lugnare och efterhand en solig dag. Många kommer att vara intresserade av att prova att ge sig ut i mer orörd terräng utanför skidanläggningens trygga pister. Vår bedömning av lavinfaran uppgår i södra fjällområdet till Betydande, dvs en 3:a på lavinskalan vilket avser Södra Jämtlandsfjällen och Västar Härjedalesfjällen.

Lavinförhållandena kommer att vara seriösa och åkning i brant terräng kan vara potentiellt farlig. De sluttningar som ser mest lockande ut att åka är förmodligen de mest lavinbenägna. Det alternativet som innebär lägst risk är att åka i terräng som inte lutar mer än 30 grader. Alla brantare alternativ innebär större osäkerhet och därmed ökad risk. Läs mer om aktuell lavinprognos här ovanför.