Hoppa till innehåll
Spår av en nyligen utlöst lavin som rullat ner från sluttningen

3 snabba frågor - intervju med bergsguiden Sara Widell

Publicerad: 2023-03-28

Inför påsken träffar vi några profilerade experter på fjäll och fjällsäkerhet för att ställa tre snabba frågor. Först ut är: Sara Widell, certifierad IFMGA-bergsguide och utbildad jägmästare om lavinprognoser, om att förbereda sig inför berget och hur man kan lära sig mer om laviner.

Närbild på Sara Widell som står framför ett snöklätt fjäll iklädd en lila jacka, solglasögon, svart ryggsäck och har skidstavar i händerna.
Sara Widell.

Vad betyder lavinprognoser för dig?

Lavinprognoserna är ett verktyg i lådan när jag ska planera mina turer. De utgör ett viktigt beslutsunderlag, både under förberedelserna och uppe på berget. När jag kommer till en ort där jag inte varit tidigare under säsongen ger lavinprognoser en god bild av som har hänt under vintern. Det är viktigt för att förstå de rådande lavinförhållandena. Kombinerat med att prata med kunniga personer på orten skapar lavinprognosen en förståelse för snölager och lavinfara, även om man inte tidigare vistats i ett område.

Hur ser din planeringsrutin ut för en arbetsdag på berget?

Planeringen ser väldigt olika ut beroende på var jag är, exempelvis om jag befinner mig i närheten av ett liftsystem eller ska ut på en flerdagarstur långt ifrån allmänhet och fjällräddning. Inför alla turer är det dock viktigt att hämta in information om väder och aktuella lavinförhållanden för att skapa mig ett gott beslutsunderlag. Planering sker även utifrån den aktuella gruppens kapacitet och sammansättning. Inför turen gör jag alltid en ”kartrek” för att välja en tur och se över vilka alternativa vägar som finns om något skulle hända. Vid alla turer går vi inledningsvis igenom grunderna för lavinsäkerhet, ser till att allas utrustning fungerar och att deltagarna vet hur utrustningen ska användas.

Vilka råd vill du ge till den som vill förbättra sin lavinkunskap?

Det är viktigt att tänka och öva mycket. Du kan förbättra din lavinkunskap genom att regelbundet läsa lavinprognosen och fundera över hur den förändras med väder och snöfall. Försök att koppla ihop det med vad du ser och märker av när du är ute på berget. Därtill är det viktigt att öva ofta med din utrustning under säkra förhållanden, så att du känner dig trygg uppe på berget. Det är ju gratis att öva.

Det är även angeläget att prata om lavinkunskap och risker tillsammans med dina åkkompisar. Ställ er frågan hur ni fattar beslut på berget och hur ni beter er en dag när det dumpat mycket och det skapas en press och spänning inför åkupplevelsen. Att åka med en guide är ett sätt att överlåta en del av risken och samtidigt lära sig mer.