Hoppa till innehåll
Spår av en nyligen utlöst lavin som rullat ner från sluttningen

Tre snabba frågor till STF fjällstationschef Marit Sarri

Publicerad: 2023-03-31

3 snabba frågor till Marit Sarri om lavinsäkerhet. Hon är områdesansvarig Norr för STF. Det innebär Abisko, Kebnekaise och Saltoluokta. Hon är uppvuxen inom STF i Nikkaluokta sedan barnsben. Hennes favoritplats i fjällen är Ladjuvagge med Kebnekaisemassivet som fond.

Marit Sarri med långt brunt hår i röd täckjacka och solglasögon. Snöklädda fjäll i bakgrunden.
Marit Sarri.

Hur länge har STF informerat om lavinsäkerhet?

Tidigare var det otydligt för våra gäster vem som ansvarade för lavininformationen och vem som hade ansvar för leder. När Naturvårdsverket introducerade lavinprognoser skapade det nödvändig tydlighet och kvalitet. Att det var en myndighet som stod bakom gav tyngd.

Aktuell lavinprognos finns alltid tillgänglig i de fjällanläggningar som omfattas. Många gäster vill ha råd om hur de ska kunna färdas säkert. Det är viktigt, inte minst i högalpin terräng.

I Kebnekaise fjällstation sitter vi samma frukostbord som lavinprognosers fältorganisation som gör de dagliga observationerna. Att kunna fråga dem direkt är en lyx.

Hur bedömer STF att lavin- och fjällsäkerheten påverkas av klimatförändringarna?

Vi ser tydliga bevis på förändringen hela tiden. Det kanske mest kända exemplet skedde för några år sedan då Kebnekaises nordtopp blev Sveriges högsta topp i stället för som förut, sydtoppen. Det gjorde att många besökare ville göra en krävande kamvandring mellan de två topparna.

Vi lever dagligen med klimatförändringarna framför ögonen. Både vi och gästerna måste bli mer hållbara. Vi behöver agera långsiktigt och på ett hållbart sätt.

Finns det några utmaningar ur STF:s perspektiv med lavininformation, i så fall vad?

Det är viktigt att informationen är balanserad och lättbegriplig. Gästerna måste också förstå att när det talas som stor lavinfara inom ett definierat område gäller inte denna varning hela fjällkedjan. Vi vill bidra till att hjälpa gästerna att fatta kloka beslut baserat på aktivitet, inte att skrämmas. Samtidigt är det viktigt att tala om de speciella förhållanden som gäller i fjällen med snabba väderväxlingar som kan förändra förutsättningarna för en vistelse på ett ögonblick.