Hoppa till innehåll
Spår av en nyligen utlöst lavin som rullat ner från sluttningen

Förberedelser ger bättre och säkrare offpiståkning

Publicerad: 2023-02-24

Sportlovssäsongen är i gång och många skid- och snowboardåkare lockas till Alperna för orörd åkning på stora berg. Men offpiståkning innebär risker för laviner och statistik från Naturvårdsverkets lavinprognostjänst visar att i snitt två personer förolyckas varje vinter i en lavin, de flesta i Alperna.

– Alperna lockar med stora åk, mycket snö och många soldagar. Många ungdomar och vuxna skaffar sig sina första erfarenheter av offpiståkning här och här finns ofta stora ytor som både är orörda och lättillgängliga. Laviner är en risk vid åkning i brant terräng, oavsett var i världen man befinner sig, säger Petter Palmgren vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Genom att förbereda sig redan på hemmaplan kan man öka chanserna både till bra och säkrare åkning. Det handlar om att lära sig grunderna i lavinsäkerhet innan man behöver kunskaperna och de grunderna är lika oavsett var man befinner sig i världen.

I varje alpland finns lavinprognoser att ta del av. Att läsa dessa inför varje åkdag skapar förutsättningar att hantera riskerna.

−Vår ambition är att hjälpa svenska åkare att rusta sig för åkning även utanför Sveriges gränser, genom lavinutbildningar och lavinprognoser. Är man osäker på sin egen kunskap och ändå vill åka offpist rekommenderar vi att anlita en bergsguide, säger Petter Palmgren.

Sedan vintern 2000/2001 har 52 svenskar dött i lavinolyckor, det innebär i snitt 2,3 omkomna per vintersäsong. Av dödsolyckorna har 42 inträffat utanför Sverige, de flesta i Alperna.

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst har ställt samman ett antal råd till den som planerar för en tur i lavinterräng, de är användbara oavsett var i världen man befinner sig:

  • Gå en lavinutbildning – grunden för ett säkert beteende är god kunskap. En lavinutbildning ger kunskap om lavinterräng, hur säkra turer kan planeras och hur effektiv kamraträddning genomförs.
  • Ha alltid med säkerhetsutrustning – i packningen bör alltid lavinutrustning finnas, förstärkningsplagg, extra energi och navigationshjälpmedel.
  • Läs lavin- och väderprognos – lavinprognosen ger information om lavinfaran i ett visst fjällområde. Tillsammans med väderprognosen är den ett viktigt beslutsunderlag för säkrare fjällvistelser.
  • Planera tillsammans med åkkamrater – diskutera hur brant det är säkert att åka en viss dag, om det finns väderstreck och höjd i terrängen med större lavinfara.
  • Var beredda att ändra er – att ha en plan är viktigt men också att kunna ändra sig. Var uppmärksam på väder- och snöförändringar som går emot er plan.

Mer information

Kontakt för mer information

Petter Palmgren

lavinexpert Naturvårdsverkets lavinprognostjänst

Telefon:010-698 12 97 , 072-985 11 47

Mail:petter.palmgren@hotmail.com

Anneli Nivrén

Presschef Naturvårdsverket

Telefon:010-6981300, 0702063727

Mail:anneli.nivren@naturvardsverket.se