Hoppa till innehåll
Spår av en nyligen utlöst lavin som rullat ner från sluttningen

Pressmeddelande 2022-12-15

Publicerad: 2022-12-16

Idag publiceras vinterns första lavinprognoser för säsongen 2022/2023. Det är generellt dåligt med snö i den svenska fjällkedjan just nu. Effekterna av den snöfattiga säsongsinledningen kan komma att märkas under hela vintern i form av ökade risker. Därför är det särskilt viktigt att läsa lavinprognoser inför fjällresan eller fjällturen. Lavinprognoserna är dagliga bedömningar av lavinfaran för sex välbesökta fjällområden.

– Den nederbördsfattiga starten på vintern gör att snötäcket kan liknas vid en dålig grund vid ett husbygge. Det som vilar ovanpå blir ostadigt. I sämsta fall kommer vi att kunna se effekter av den snöfattiga säsongsstarten under stora delen av vintern i form av ökat antal lavinolyckor. Att regelbundet följa lavinprognosen är därför viktigt för att hålla sig välinformerad och vara bättre förberedd inför fjällresan eller fjällturen, säger Mattias Tarestad lavinexpert vid Naturvårdsverket.

Kombinationen av låga temperaturer, klart väder och tunt snötäcke är särskilt ogynnsam. Det tunna snötäcket blir svagt. När väderläget ändras och de första vinterstormarna kommer med stora snömängder är det sannolikt att den nya snön kommer att lägga sig ovanpå porös snö. Ett tjockt lager av mer kompakt snö som vilar på svag snö är det mest typiska receptet för laviner. Tidigare vintrar när snön kommit sent, framför allt vintern 2017/2018 respektive 2020/2021, märktes ett tydligt mönster med ökat antal laviner senare under vintern.

I Västra Härjedalsfjällen och Södra Jämtlandsfjällen är snödjupet 10 - 50 procent av normalt snödjup för årstiden. I Västra Vindelfjällen är det 30 - 50 procent av normalt snödjup. I Abisko och Kebnekaisefjällen är det 30 - 70 procent av normalt snödjup.

– På kort sikt är lavinfaran på många platser i fjällen närmast obefintlig. Det är helt enkelt för lite snö för att skapa laviner. I stället är det framför allt vad det tunna snötäcket döljer, som stockar och stenar, som är problemet just nu. För lavinprognosarbetet innebär det också utmaningar eftersom det blir svårt att färdas med snöskoter och skidor. Betydelsen av att detaljerat kartlägga snötäcket är samtidigt stort varför noggrant planerat observationsarbete blir extra viktigt, säger Mattias Tarestad.

Lavinprognoser vintern 2022/2023

Från 15 december till 1 maj:

  • Västra Härjedalsfjällen: Funäsfjällen, Ljungdalen och Helags
  • Södra Jämtlandsfjällen: Åre, Storulvån, Bydalen och Sylarna
  • Västra Vindelfjällen: norr och söder om Hemavan/Tärnaby
  • Södra Lapplandsfjällen: Kittelfjäll, Saxnäs/Marsfjället, Gitsfjället och Borgafjällsområdet

Från 20 januari till 14 maj:

  • Riksgränsfjällen: Abisko, Björkliden och Riksgränsen

Från 2 mars till 1 april:

  • Kebnekaisefjällen

Mer information

Kontakt för mer information

Mattias Tarestad

Lavinprognoser | Naturvårdsverket

Telefon:010 - 698 16 62

Mail:mattias.tarestad@naturvardsverket.se