Utblick inför helgen vecka 50
Publicerad: 2023-12-14
Oväder och ökande lavinfara inför helgen vecka 50. Nu har vi startat lavinprognossäsongen 2023/2024.
Som ni vet gör vi nya bedömningar av lavinfaran varje dag och publicerar en prognos som gäller det kommande dygnet. Vissa torsdagar kommer vi också presentera en utblick inför helgen. Här kommer den första, men först några ord innan vi börjar:
Rapporten inför helgen är översiktlig och inte en ersättning för lavinprognosen. Detaljerna du vill ha med dig för säkrare och bättre åkning hittar du bara i prognosen för den dag du ska ut och för ditt område.
Blåst och nederbörd ökar lavinfaran i helgen
Med det sagt, hur ser det ut inför helgen? Som en helg att planera för enkel, säker åkning. Typiskt lavinväder väntar. Vi räknar med ett rejält väderomslag med allt blåsigare väder under helgen, hårda västvindar, mycket nederbörd i västra fjällen. Det blir milt, och regn kan inte uteslutas i lågterräng.
När det snöar och blåser ökar lavinfaran. Inte överallt på alla sluttningar utan specifikt på de läsluttningar där drevsnön samlas bildar drevsnöflak.
Som det ser ut nu är det Västra Vindelfjällen som får allra mest nederbörd av våra prognosområden. Men tidigt på säsongen, när snötäcket fortfarande är tunt, är det svagare och känsligare. Det gör att det inte krävs lika mycket nysnö för att det ska gå laviner. Därför ser vi framför oss en del lavinaktivitet även i de områden som inte får lika mycket nederbörd. Läs prognosen för detaljerna!
Kyla och mycket snö i södra och östra fjällen
Detta är den första rapporten för året, så vi passar på att summera försäsongen och börjar med snöläget. I de södra och östra delarna av fjällkedjan har november och december bjudit på ovanligt bra förhållanden för tidig åkning. Mycket snö för årstiden, ovanligt kallt - på vissa platser har snöförhållandena mer liknat januari eller februari än december. Många snöfall har kommit från söder och öster och inte nått fjällen västerut eller norrut. I fjällen nära norska gränsen och i Norrbotten är snödjupet normalt för årstiden eller rentav lägre än normalt.
Den viktiga slutsatsen för lavinfaran är att det i alla områden finns snö nog både för laviner och skid- och skoteråkning. En stor kontrast mot den här tiden förra året, då det var mer barmark än snö på många platser.
En kylig höst och tidig vinter gör snön svag
Det har också varit kyligt i hela fjällkedjan, utan långa milda perioder. Det har betydelse för lavinfaran, för snön blir lösare och svagare när det är klart och kallt. Alla lavinprognosområden i Sverige och Norge rapporterar om lavinproblemet bestående flak. Det är hårdare snöflak ovanpå svaga känsliga lager i snön, det går ofta laviner i bestående flak under snöstormar.
Tänk på att när stormarna dragit vidare är det fortfarande vanligt att människor kan utlösa laviner.