Allmänt om lavinfaran på våren

Lavinprognossäsongen 2022/2023 avslutas den 1 maj i samtliga lavinprognosområden förutom i Abisko/Riksgränsen. Där är sista prognosdag 14 maj. Säsongen för laviner kan förstås fortsätta så länge det finns snö i fjällen.

Ska du ut på fjället nu i maj?

Läs då gärna våra generella tips nedan. Vårt första tips är att använda lutningsverktyget i kartan på startsidan. Det effektivaste sättet att undgå laviner är att undvika de platser där du själv riskerar att starta dem, dvs sluttningar som lutar mer än 30 grader. 

Torr eller våt snö?
Våren är en tid då lavinfaran kan förändras snabbt under dagen och den varierar också mycket mellan lågterräng och de högsta topparna, och också mellan syd- och nordsidor. Den första frågan du kan ställa dig är enkel – är snön kall och torr eller är den uppvärmd och våt? Det bestämmer vilken "typ av lavinproblem" och vilka tecken du bör hålla utkik efter.

Dagar och platser då snön är torr och kall
På högfjället och på skuggiga nordsidor kommer snön vara kall och torr vissa dagar. Även i maj kan vi räkna med en och annan snöstorm på kalfjället, då ökar lavinfaran lokalt på de sluttningar där drevsnön samlas. Testa snön ordentligt innan du ger dig ut på branta sluttningar och välj ett flackare vägval om du är det minsta osäker. De säkraste tillfällena är när det varit varmt och slår om till kallare väder igen och det bildas en tjock och hård skare på ytan.

Dagar och platser där snön är våt
Många dagar kommer snötäcket vara hårdfruset och säkert på morgonen men bli blött och farligare på eftermiddagen. Startar man tidigt kan man utnyttja att det i regel är säkrare på morgonen än när temperaturen stiger under dagarna. Om det är en varm dag och ytsnön är våt – kolla hur djupt som snötäcket är fuktigt och efter tecken på om det är vatten i snön. Har ytsnön blivit så våt att du sjunker ned i den någon decimeter - åk därifrån.

 

Extra varningstecken

De varmaste dagarna, när snön inte återfryser på nätterna eller när det regnar, bör man hålla sig långt borta från all lavinterräng, men framförallt undvika bäckraviner och branta svackor där smältvatten samlas naturligt. Vatten i snötäcket gör det mycket instabilt och i många bäckraviner kommer det någon gång under vårens varma dagar att gå en slasklavin. Även hängdrivor kommer att kollapsa under varma dagar och när de gör det kan de starta laviner på sluttningen nedanför.

Slutligen

Tänk på att våren är en väldigt störningskänslig tid och fjället blir en naturens barnkammare när fjällens fauna får en ny generation. Visa hänsyn och undvik att störa djuren