Läs här först

Prognosen består av en gradering av lavinfaran, en kort text med vårt huvudbudskap för dagen, de främsta lavinproblemen för stunden, en sammanfattning av våra observationer i området, fjällvädret för dygnet och en förväntad utveckling av lavinfaran. I kartan finner du fler bra hjälpmedel för att göra säkrare vägval - ett verktyg för att visa lutning och ett för att visa sluttningsriktningar.

Gradering av lavinfaran

Allra överst i prognosen hittar du graderingen av lavinfaran i området enligt den internationella lavinskalan. (Graderad 1 till 5) Varje steg på skalan har en ikon, en benämning i ord  

Huvudbudskap

Den översta texten i prognosen är dagens huvudbudskap. Här ger sammanfat våra prognosskribenter mycket kort vad vi vet om lavinfaran i områdedet och  ger korta råd på saker att tänka på för att minska de risker du tar.   

Lavinproblem

Vi och andra lavinprognostjänster använder oss av "typer av lavinproblem" för att beskriva hur en känner igen lavinfarliga platser och typiska sätt att minska riskerna. Läs mer om det här.

Våra observationer

I stort sett varje dag har vi fältpersonal på plats som undersöker lavinfaran på plats i alla prognosområdena. Under denna rubrik sammanfattar de sina iakttagelser.   

Fjällväder

Inför varje lavinprognos har vi en noggrann genomgång av väderutvecklingen med meterorologer från SMHI. Vädertexten är skriven av "lavinprognosmeteorologen" för dagen, utifrån det särskilda väderunderlag vi använder till lavinprognoserna.