Hoppa till innehåll

Läs här först

Prognosen består av en gradering av lavinfaran, en kort text med vårt huvudbudskap för dagen, de främsta lavinproblemen för stunden, en sammanfattning av våra observationer i området, fjällvädret för dygnet och en förväntad utveckling av lavinfaran. I kartan finner du fler bra hjälpmedel för att göra säkrare vägval - ett verktyg för att visa lutning och ett för att visa sluttningsriktningar.

Gradering av lavinfaran

Allra överst i prognosen hittar du graderingen av lavinfaran i området enligt den internationella lavinskalan. (Graderad 1 till 5) Varje steg på skalan har en ikon, en benämning i ord  

Huvudbudskap

Överst i prognosen hittar du en kort text som är dagens huvudbudskap. Den är skriven av våra prognosskribenter och sammanfattar lavinfaran i området. Den ger korta råd på saker att tänka på och hålla utkik efter för att minska de risker du tar.   

Lavinproblem

Vi och andra lavinprognostjänster använder oss av "typer av lavinproblem" för att beskriva hur en känner igen lavinfarliga platser och typiska sätt att minska riskerna.

Mer om lavinproblem här

Våra observationer

Vår fältpersonal undersöker lavinfaran på plats ute på fjället i stort sett varje dag, i varje prognosområde. Under denna rubrik sammanfattar de sina iakttagelser.   

Fjällväder

Inför varje lavinprognos har vi en noggrann genomgång av väderutvecklingen med meterorologer från SMHI. Vädertexten är skriven av "lavinprognosmeteorologen" för dagen, utifrån det särskilda väderunderlag vi använder till lavinprognoserna.