Hoppa till innehåll
Lavinprognos för

Södra Jämtlandsfjällen

Publicerad: onsdag 01-05-2024 18:00

Gäller till: fredag 31-05-2024 18:00

Lavinfara

Ej bedömd

Risk 0

Lavinprognossäsongen är avslutad

Prognossäsongen i Södra Jämtlandsfjällen är över för denna vinter och vi gör inte längre dagliga bedömningar av lavinfaran. Det betyder inte att det nödvändigtvis är slut på lavinsäsongen eller att lavinfaran är borta. 

Ska du ut på fjället? - läs gärna våra generella råd nedan. 

Fortsätt gärna använda lutningsverktyget i kartan på prognossidan. Det effektivaste sättet att undgå laviner är att undvika de platser där du själv riskerar att starta dem, det vill säga sluttningar brantare än 30 grader. 

Torr eller våt snö? 
Våren är en tid då lavinfaran kan förändras snabbt under dagen och den varierar också mycket mellan lågterräng och de högsta topparna, och också mellan syd- och nordsidor. Den första frågan du kan ställa dig är enkel – är snön kall och torr eller är den uppvärmd och våt? Det bestämmer vilken "typ av lavinproblem" och vilka tecken du bör hålla utkik efter. 

Dagar och platser då snön är torr och kall 
På högfjället och på skuggiga nordsidor kommer snön vara kall och torr vissa dagar. Även i maj kan vi räkna med en och annan snöstorm på kalfjället, då ökar lavinfaran lokalt på de sluttningar där drevsnön samlas. Testa snön ordentligt innan du ger dig ut på branta sluttningar och välj ett flackare vägval om du är det minsta osäker. De säkraste tillfällena är när det varit varmt och slår om till kallare väder igen och det bildas en tjock och hård skare på ytan. 

Dagar och platser där snön är våt 
Många dagar kommer snötäcket vara hårdfruset och säkert på morgonen men bli blött och farligare på eftermiddagen. Startar man tidigt kan man utnyttja att det i regel är säkrare på morgonen än när temperaturen stiger under dagarna. Om det är en varm dag och ytsnön är våt – kolla hur djupt som snötäcket är fuktigt och efter tecken på om det är vatten i snön. 

Har ytsnön blivit så våt att du sjunker ned i den någon decimeter - åk därifrån. De varmaste dagarna, när snön inte återfryser på nätterna eller när det regnar, bör man hålla sig långt borta från all lavinterräng, men framförallt undvika bäckraviner och branta svackor där smältvatten samlas naturligt. Vatten i snötäcket gör det mycket instabilt och i många bäckraviner kommer det någon gång under vårens varma dagar att gå en slasklavin. Även hängdrivor kommer att kollapsa under varma dagar och när de gör det kan de starta laviner på sluttningen nedanför.

Slutligen
Tänk också på att det är en störningskänslig period i naturen när nya generationer vilda djur ska födas. Det är också kalvningsperiod för renen - visa hänsyn för djur och natur.

Så här läser du lavinprognosen

Prognosen består av en gradering av lavinfaran, en kort text med vårt huvudbudskap för dagen, de främsta lavinproblemen för stunden, en sammanfattning av våra observationer i området, fjällvädret för dygnet och en förväntad utveckling av lavinfaran. I kartan finner du fler bra hjälpmedel för att göra säkrare vägval - ett verktyg för att visa lutning och ett för att visa sluttningsriktningar.