Skip to Content

Publicerad: onsdag 19-01-2022 18:00

Gäller till: torsdag 20-01-2022 17:59

Lavinprognos för Abisko/Riksgränsfjällen

Risk 4

Stor

Aktuella lavinproblemBestående flak,Drevsnöflak


Lavinprognos för torsdag 20 januari

Undvik all lavinterräng- mycket farliga förhållanden

Mycket farliga lavinförhållanden under torsdagen, framförallt i den västra delen av området.  Undvik att vistas i eller i närheten av branta sluttningar då stora laviner kan nå långt ut från sluttningarna.  

Laviner kan utlösas spontant eller av människor, även på avstånd. Störst lavinfara i den västra delen av området i samband med stora mängder nederbörd. 

Lavinproblem

Bestående flak
Typiska platser där lavinproblemet finns
Lavinproblemet bedöms som mest utbrett i området kring trädgränsen men finns även i den högre terrängen.   Problemet är större i västra delen av området. 
Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på vissa sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Stora till mycket stora laviner

Drevsnöflak
Typiska platser där lavinproblemet finns
Kraftigt snöfall och snödrev under natten mot torsdag skapar och bygger på drevsnöflak i kombination med begravda svagheter i snön, främst i den högre terrängen Mest omfattande är problemet i västra delarna av området och i den högre terrängen. 
Känslighet och utbredning

Känsligt redan vid liten belastning på många sluttningar

Förväntad storlek på laviner

Stora till mycket stora laviner

Våra observationer

Under onsdagen har vi gjort försök att ta oss upp på det högre kalfjället i anslutning till Björkliden, men vädret har återigen varit krävande och vi fick vända på 1000 meter över havet på grund utav dålig sikt. Vi har lyckats observera en del lavinterräng från väg E10 mellan Abisko och Låktajåkka i acceptabel sikt.

Lavinaktivitet
Inga laviner är noterade under de senaste dagarna, men vi har trots allt sett relativt lite av områdets lavinsluttningar, speciellt på de det högre kalfjället längst i väster. De senaste bekräftade lavinerna var från fredag och lördag, bland dem fanns både spontana laviner och laviner utlösta av skidåkare. Lavinerna som har observerats har gått på ostvända sidor i höjd med trädgränsen och på det låga kalfjället.

Snötäcke och väder
Hårt väder har dominerat i området sedan i onsdags. Vindarna har som regel varit västliga och tidvis med orkanstyrkor på det höga kalfjället. Mycket nederbörd har fallit och den mesta som snö. Men natten till onsdag kom det nästan 30mm nederbörd i Katterjåkk och merparten som regn. Under onsdagsmorgon övergick regnet i snöfall, därmed ligger det nu riktigt blöt snö inne i snötäckets övre del. 900 meter över havet verkar ha varit fryspunkten, däröver är det kallsnö. Prognosområdets östra delar har inte fått samma nederbördsmängder, men dock plusgrader, och snötäckets övre delar är inte lika vått. Djupt ned i snötäcket finns svagheter i form av fasetter på gamla skarlager. Vi har under den gångna helgen noterat mycket tydliga whumpfljud och långa utskjutande sprickor som härleds till svagheterna.
Snöprofiler och väderdata

Fjällväder

Snöfall eller kraftiga snöbyar som fram till torsdag kväll väntas ge 20-50 cm, lokalt mer än så i västra delen av området. Västlig eller sydvästlig vind. Natt mot torsdag vrider vinden till nordväst och ökar till hård eller mycket hård. Torsdag kväll avtar vinden till åter frisk, eller lokalt hård. Natt som dag 6-11 minusgrader.
SMHI Fjällväder

Förväntad utveckling

Vädret bedöms blir bättre inför fredagen och den nya snön stabiliseras alltmer med något minskande lavinfara.  

Fredag 21 januari

Betydande lavinfara

Risk 3

Lavinskalan och lavinproblem