Hoppa till innehåll
Lavinprognos för

Kebnekaisefjällen

Publicerad: måndag 30-10-2023 18:00

Gäller till: onsdag 28-02-2024 18:00

Lavinfara

Ej bedömd

Risk 0

Försäsongstips

Här hittar du lavinprognoser för Kebnekaisefjällen från och med den 28 februari. Under tiden fram till dess kan du läsa generella råd här på sidan. 
 
Vårt första råd är att följa väderutvecklingen för de platser du planerar att besöka. Lavinfaran är oftast som högst under och dagarna efter snöfall och snödrev. Det är framförallt på platser där vinden samlat snön som lavinfaran ökar, som till exempel på branta läsluttningar eller i raviner. 

Vårt andra råd är att utgå ifrån att snötäcket är instabilt, i avsaknad av information som bekräftar motsatsen. Snötäcket är ofta svagt tidigt på säsongen och det är lätt att bli överraskad av att laviner är möjliga, trots att buskar och stenar sticker upp ur snön. Därför är vårt tips att välja flackare terräng eftersom laviner är mycket ovanliga i lutningar kring 25 grader. 

Vi vill gärna slå ett slag för lutningsverktyget i kartan på startsidan eller på områdessidorna. Tryck på lagerknappen lutningsgrad för att se hur branta sluttningarna är. 

Vårt tredje råd att fundera på vilka konsekvenser en lavin skulle få även i mindre sluttningar. På många platser är snötäcket för tunt och ojämnt för att laviner ska bli stora, men även små laviner kan bli farliga i exempelvis raviner eller platser där många hårda objekt som sticker upp ur snön. 

Avslutningsvis så tar vi tacksamt emot era bilder och berättelser om förhållandena just nu runtom i fjällen. Ser ni laviner? Hur mycket snö har det kommit? Var har snön samlats? Tipsa oss på Facebook, Instagram eller med e-post till lavinprognoser@naturvardsverket.se.

Så här läser du lavinprognosen

Prognosen består av en gradering av lavinfaran, en kort text med vårt huvudbudskap för dagen, de främsta lavinproblemen för stunden, en sammanfattning av våra observationer i området, fjällvädret för dygnet och en förväntad utveckling av lavinfaran. I kartan finner du fler bra hjälpmedel för att göra säkrare vägval - ett verktyg för att visa lutning och ett för att visa sluttningsriktningar.