Hoppa till innehåll
Lavinprognos för

Lavinprognos förSödra Jämtlandsfjällen

Publicerad: söndag 03-04-2022 18:00

Gäller till: måndag 04-04-2022 18:00

OBS! Historisk prognosGå till idag

Snöfall har byggt på drevsnöflaken västerut

Det senaste dygnets intensiva snöbyar och västliga vind har byggt på problemet med drevsnöflak framförallt i de västra fjällen i området, dvs kring Sylarna, Snasahögarna och Storlien. Drevsnöflaken just nu kan vara svårare än vanligt att identifiera då de inte alltid upplevs som kompakta utan kan också vara mjuka med lösare packad snö. Det säkrare alternativet är därför att undvika all terräng brantare än 30 grader som samlat snö, oavsett om den känns lös eller flakig.  

I områdets östra delar har det kommit mindre mängd nysnö vilket gör att lavinstorleken där förväntas vara något mindre. Men även små laviner kan vara farliga på utsatta platser så som ovanför klippor, stup eller i skogen. 
Drevsnöflak
Lavinproblem

Drevsnöflak

Här finns lavinproblemet

Främst i områdets västra delar så som Sylarna och Snasahögarna, eftersom de fjällen har fått mer nederbörd än övriga delar.
Känslighet och utbredning

Det är lätt att starta laviner på några branta sluttningar. Spontana laviner kan förekomma.

Förväntad största storlek på laviner

Laviner kan bli stora nog att bryta träd och ha kraft att förstöra en bil. Risken att du skadas eller dör om du dras med i en lavin av den storleken är mycket stor. (storlek 3).

Våra observationer

Idag söndag har vi bedrivit fältarbete runt Åreskutan. Vi har tagit oss så högt upp vi kunnat med liftar och undersökt hur mycket nysnö som kommit det senaste dygnet. Vi möttes av fin nysnö som främst lagt sig på läsluttningar och specifika platser. Fin fluffig snö som gav härlig skidåkning. Vi har fått information kring stora mängder nysnö kring Sylarna (hela 37cm det senaste dygnet) medan betydligt mindre i områdets östra delar där Bydalen fått ca 7cm. Svag vind från nordväst och minusgrader i hela området. Fortfarande oklart hur mycket snö som ackumulerats på läsidor på kalfjäll då det varit dimmigt och svårt att se. 

Lavinaktivitet 
Skistar har bedrivit lavinbekämpning kring Åreskutan. Vid sprängningar lossnade ca 20cm och med en spridning på ca 30m. Rapport från en lavinkurs som har rört sig på Åreskutans östra delar säger att de inte har sett några nya laviner i potentiella startzoner där. 

Snötäcke och väder
Kraftigt snöfall i områdets västra delar medan mindre snömängder i områdets östra delar. Svag vind och minusgrader i hela området. Dimma på kalfjäll och sikten har varierat under dagen. Ibland god sikt för att fem minuter senare vara svårnavigerat och siktlöst. Mjuk fluffig snö på läsidor som ger upphov till fin skidåkning. Fortfarande avblåst på platåer och ryggar. Tunnare snötäcke på nord och västsluttningar. Under de senaste dagarnas nysnö ligger ett hårt, nästintill isigt lager av hård drevsnö följt av några skarlager längre ner i snötäcket. Fortfarande liten snömängd i fjällen i södra och östra delen av prognosområdet.
Snöprofiler och väderdata

Fjällväder

Mycket moln och en del snöbyar som fram till måndag förmiddag väntas ge 1-3 cm nysnö. Svag till måttlig vind omkring väst. Temperatur i natt omkring 5-10 minusgrader, på kalfjället lokalt 15 minusgrader. Under måndagen varierande molnighet och tidvis någon snöby. Temperatur på dagen omkring 5-10 minusgrader.
SMHI Fjällväder
Risk 2

Förväntad utveckling

Måttlig lavinfara

Gäller 2022-04-05

Med endast begränsade nederbördsmängder och svag vind i väderprognosen bedömer vi att lavinfaran kan sjunka till måttlig i början av veckan. 

Se tidigare prognoser

Så här läser du lavinprognosen

Prognosen består av en gradering av lavinfaran, en kort text med vårt huvudbudskap för dagen, de främsta lavinproblemen för stunden, en sammanfattning av våra observationer i området, fjällvädret för dygnet och en förväntad utveckling av lavinfaran. I kartan finner du fler bra hjälpmedel för att göra säkrare vägval - ett verktyg för att visa lutning och ett för att visa sluttningsriktningar.